Με μουσική από τους Ensemble Martinu και εικαστικά made in Τσεχία

Το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκινά το Σάββατο 30 Ιουνίου επίσημα τις εκδηλώσεις του.

Στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και στις 19.30μ.μ. θα δοθεί συναυλία από το  τσεχικό κουαρτέτο ENSEMBLE MARTINU  (Martinů piano ensemble – Prague piano quartet) με τους: Miroslav Matějka –φλάουτο,  καλλιτεχνικός διευθυντής, Radka  Preislerová –βιολί, Bledar Zajmi –τσέλο, Štěpán Kos –πιάνο. Πρόκειται για ένα μουσικό σύνολο το οποίο θεωρείται από τα πλέον αντιπροσωπευτικά της Τσεχικής Δημοκρατίας, μιας χώρας που έχει μακρά παράδοση στη μουσική και για φέτος είναι το τιμώμενο κράτος του Φεστιβάλ Ολύμπου. Το μουσικό σύνολο έχει μια ιστορία 40 χρόνων, καθώς ιδρύθηκε το 1978 κι έκτοτε έχει «οργώσει» με διαφορετικές συνθέσεις στην κυριολεξία τον κόσμο παραθέτοντας περί των 1.500 συναυλιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Έχει σημαντική δισκογραφική παρουσία ενώ συχνά εμφανίζεται στην κρατική τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου θα ερμηνεύσει κομμάτια από Σούμπερτ, Σοπέν, Μότσαρτ, Ντβόρζακ, Ραβέλ κα.

Παράλληλα με τους ENSEMBLE MARTINU  θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια των εικαστικών εκθέσεων : «Η ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα», «Μνημεία UNESCO της Τσεχικής Δημοκρατίας», «Jiří Slíva – Café DADA» – έκθεση χαρακτικών έργων του Jiří Slíva και «Ανασκόπηση» – έκθεση φωτογραφίας του Jindřich Štreit. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν από τις  30 Ιουνίου ως τις 2 Σεπτεμβρίου. Η επιμέλεια των εκθέσεων ήταν του Νίκου Γραίκου, ο οποίος ανέφερε πως οι συγκεκριμένες εκθέσεις στόχο έχουν «να παρουσιάσουν μερικές από τις πολλαπλές όψεις του πολιτισμού της Τσεχίας, η οποία έχει πλούσια και ζωντανή διαχρονική παρουσία στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η πρώτη έκθεση (Αίθουσα Κλειώ) είναι φωτογραφική και αφιερωμένη στον Jindřich Štreit πολύ σημαντικό σύγχρονο φωτογράφο της Τσεχίας (γεν. 1946). Στην έκθεση με τίτλο «Ανασκόπηση» ο Štreit επιχειρεί να αναπαραστήσει διάφορες όψεις της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας της Τσεχίας με ανήσυχη και προσωπική ματιά. Προσεγγίζει ποικίλα θέματα της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων της χώρας του με ρεαλισμό, αλλά και ποιητική διάθεση μεταδίδοντας στον θεατή αναστοχαστικά νοήματα. Παρά το έντονο στοιχείο της εντοπιότητας και της κοινωνικής και πολιτισμικής συγχρονίας της Τσεχίας οι φωτογραφίες του Štreit αποτελούν αφετηρίες προβληματισμού για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Η δεύτερη έκθεση (Αίθουσα Θάλεια) είναι χαρακτικής του σύγχρονου χαράκτη, γελοιογράφου και εικονογράφου βιβλίων Jiří Slíva (γεν. 1947). Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Café DADA» και περιλαμβάνει χαρακτικά από την παραγωγή του καλλιτέχνη της τελευταίας εικοσαετίας. Ο Slíva επηρεάζεται από ποικίλα καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού των αρχών του 20ου αι.  Οι ετερόκλητες τεχνοτροπικές του επιρροές σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα θέματα των έργων του, που αφορούν τις χαρές της ζωής, τη μουσική, τον έρωτα, τα καφέ ως χώρους κοινωνικών συνευρέσεων, προκαλούν τον θεατή σε πολύσημες και προσωπικές αναγνώσεις.

Η τρίτη έκθεση (Αίθουσα Ερατώ) αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στον Franz Kafka (1883 – 1924), σε έναν από τους σημαντικότερους μοντερνιστές λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Ο Kafka ήταν εβραϊκής καταγωγής, έζησε όμως και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του στην Τσεχία. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι κυριότεροι σταθμοί της ζωής και του λογοτεχνικού έργου με τη βοήθεια πλούσιου φωτογραφικού υλικού. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφικές αποτυπώσεις των κυριότερων μνημείων πολιτισμού της Τσεχίας που έχουν ανακηρυχθεί ως μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από την Unesco.

Τέλος, με ευκαιρία της επίσημης έναρξης των εκδηλώσεων ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της διοργάνωσης, Γιώργιος Χ. Χανδόλιας ανέφερε πως «η όλη καλλιτεχνική επιλογή  έχει ως  βασικό άξονα το θέατρο και γύρω του κινούνται πολλά δρώμενα, παράπλευρες εκδηλώσεις, κλασική μουσική, αναλόγια, κινηματογράφος σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης. Επιμένουμε στις νέες αισθητικές προσεγγίσεις, στοχεύουμε σε νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες. Φέτος θα έχουμε μια απλωμένη διαδικασία με παράλληλες εκδηλώσεις. Το Αρχαίο Θέατρο του Δίου απορροφά τον βασικό όγκο των παραστάσεων οι οποίες θεατρικές παραστάσεις είναι ουσιαστικά εκείνες του Φεστιβάλ Επιδαύρου καθώς έτσι εξασφαλίζουμε την εγκυρότητα και την ποιότητα. Παράλληλα όμως επεκταθήκαμε και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους: την Αρχαία Πύδνα, τα Λείβυθρα, το Κάστρο του Πλαταμώνα, την Παναγία την Κονταριώτισσα. Ανοιχτήκαμε σε παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και σε συνεργασίες με την Περιφέρεια ή με άλλους κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς. Στηρίξαμε το πρόγραμμα με νέους δημιουργούς και συνεργασίες όπως με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οι οποίες και θα επεκταθούν στο μέλλον. Βασιζόμαστε στην εμπειρία και την υποδομή που έχουμε για να οραματιστούμε και τη συνέχεια. Δίνουμε ιδιαίτερη δε σημασία στον αντιεμπορικό χαρακτήρα των παραστάσεων. Δεν υπακούμε στις επιταγές της αγοράς αλλά επιλέγουμε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς που χαρακτηρίζονται για επιλογές υψηλής αισθητικής προσέγγισης. Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου κάνει φιλότιμες προσπάθειες βασισμένες σε συνετές και δημιουργικές κινήσεις με βασικό μέλημα την πολυμορφία και την ανανέωση».

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, Ώρα: 19.30 Είσοδος Ελεύθερη

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας:

E N S E M B L E    M A R T I N Ů //  Prague piano quartet

Miroslav Matějka – flute, artistic leader
Radka Preislerová  –  violin
Alžběta Michalová – violoncello
Štěpán Kos – piano

Bedřich Smetana (1824-1884): The friendly country from the cycle “Sketches” op. 5 for piano
Polka and minor from cycle I. Czech Dance op. 21 for the piano

Leoš Janáček (1854-1928): Fairytale for violoncello and piano
Con moto. Andante
Con moto. Adagio
Allegro

Bohuslav Martinů (1890 – 1959):
Promenades for flute, violin, violoncello and piano H.274
Poco allegro
Adagio
Scherzando
Poco allegro

– – – interval – – –

Evžen Zámečník (1939): Hukvald´s serenade for flute, violin, violoncello and piano (2003)

Antonín Dvořák (1841 – 1904): Slavonic dances for quartet Op. 46, I st séries
(period arrangement by Fritz Redl No. 1., No.6,  others dances by Martin Hybler, 2003)

No. 1 in C major (Furiant),  No.3 in A-flat major (Skočná),  No. 6 in D major (Menuet),
No. 7 in C minor (Polka), No. 8 in G minor  (Furiant)