ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ

46ο Φεστιβάλ Ολύμπου

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ

  Πέρα από τις μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις που αποτελούν και τον κύριο κορμό του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου, αλλά και τον καθιερωμένο θεσμό των αρχαιολογικών ομιλιών, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) ξεκίνησε από πέρυσι και υλοποιεί το πρωτοποριακό δρώμενο του συνδυασμού των αρχαιολογικών θεματικών περιπάτων και του θεατρικού αναλογίου.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας (παραγωγή του ΟΡ.ΦΕ.Ο.)  δίδεται η ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη να γίνει κοινωνός τόσο του αρχαιολογικού χώρου, όσο και των πλούσιων ευρημάτων που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, το Δίον, να  γνωρίσει ουσιαστικότερα και λεπτομερέστερα την ταυτότητα των ανασκαφικών ανακαλύψεων, αλλά και μέσω του εκφραστικού λόγου να πλουτίσει το γνωστικό του επίπεδο.

Όλα αυτά μπορεί να τα απολαύσει ο καθένας από εμάς με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 στις 7:30 μ.μ. στο αρχαιολογικό πάρκο Δίου, στον δημιουργικό περίπατο ανάμεσα στο θεσπέσιο τοπίο και τις αρχαιότητες.

Στην ενότητα «Αρχαιολογικοί Θεματικοί Περίπατοι», η αρχαιολόγος Ελένη Μπενάκη, η οποία εργάζεται στο Δίον τα τελευταία τριάντα οκτώ χρόνια, θα ξεναγήσει το κοινό αναπτύσσοντας το θέμα: «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία ιερή πόλη του Δίου». Ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες, η λειτουργική σχέση πόλης-πολίτη, οι καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις των αρχαίων Μακεδόνων αποτελούν  το περίγραμμα της παρουσίασης του ενδιαφέροντος θεματολογίου.

Στην τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη, ένα έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο Δίου (το 407 π.χ.), επικεντρώνει την αναφορά του το «Θεατρικό Αναλόγιο», με τίτλο: «Περι-διαβαίνοντας με τις Βάκχες του Ευριπίδη». Ο Γιώργος Χειμωνάς που έκανε τη μετάφραση, επισημαίνει: «Στην τραγωδία αυτή διαπιστώνουμε μια εγγενή λειτουργία πένθους.  Ένας ανεπαίσθητος, διάχυτος έρως του πένθους περιβάλλει ολόκληρη την τραγωδία – όλα τα πρόσωπά της (δράστες, χορός και εξάγγελοι) αποδέχονται υποφέροντας – αλλά προπαντός ησυχάζοντας το τετελεσμένο της πτώσης».

Επιμέλεια των κειμένων του Θεατρικού Αναλογίου από τη Λένα Παταρίδου.. Στην αφήγηση των κειμένων οι Κατερίνα Ζιακούλη, Ιωάννα Σούκου και Εμμανουέλα Μαργιούλα.

Σκηνοθετεί ο Γιώργος Χανδόλιας, με το επιμύθιο της αναφοράς στις Βάκχες, λέγοντας: «Κι εγώ μακαρίζω εκείνον που κάθε ημέρα χαίρεται τη ζωή του. Θλίψη ή εσπέρα».