“Το τρένο φεύγει στις οκτώ ταξίδι για την Κατερίνη”

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο αποχαιρετά το Μάνο Ελευθερίου που “χάρισε” στην Κατερίνη το τραγούδι “Το τρένο φεύγει στις οκτώ ταξίδι για την Κατερίνη”

 Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, ως φορέας πολιτισμού, νιώθει την ανάγκη να αποχαιρετήσει το Μάνο Ελευθερίου, τον σπουδαίο λογοτέχνη, ποιητή και στιχουργό που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής.

 Είναι από τις ημέρες που η Ελλάδα ξημερώνει φτωχότερη χάνοντας μία σπουδαία πνευματική προσωπικότητα, μία ευγενική ψυχή, έναν ωραίο άνθρωπο.

 Παράλληλα, ως ένας φορέας πολιτισμού με έδρα την Κατερίνη νιώθουμε την ανάγκη, αποχαιρετώντας τον, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας που τίμησε τη μικρή μας πόλη μέσα από τους στίχους του στο- σχεδόν εμβληματικό για εμάς τους κατερινιώτες-τραγούδι “Το τρένο φεύγει στις οκτώ ταξίδι για την Κατερίνη” που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

 Θα πει για το πώς έγραψε αυτό το τραγούδι: “Αυτήν την περίοδο, το ’61, έγραψα “Το τρένο φεύγει στις οκτώ”. Υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία σε μια υπηρεσία, όπου οι συνάδελφοί μου πήγαιναν με τη μοτοσικλέτα σε διάφορα μέρη γύρω από τα Γιάννενα, στην Πρέβεζα, στην Καστοριά, στην Κατερίνη … Κάποιος λοιπόν απ’ αυτούς μου διηγήθηκε κάποιο περιστατικό στην Κατερίνη κι εγώ το ’κανα τραγούδι.».

 Καλό ταξίδι Μάνο Ελευθερίου… Το τρένο φεύγει…