Από τον Αλέξανδρο και τον Σαίξπηρ μέχρι… τους οίνους της Πιερίας!

Πίσω στα χρόνια του Δευκαλίωνα και στην αρχή της γενεαλογίας του Αλέξανδρου του Γ’ ταξίδεψε το πολυπληθές ακροατήριό της η αρχαιολόγος Ελένη Μπενάκη κατά τη διάρκεια του αρχαιολογικού περιπάτου που διοργάνωσε και φέτος με εξαιρετική επιτυχία το Φεστιβάλ Ολύμπου.

Ένας αρχαιολογικός περίπατος που έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να «περιπλανηθεί» στα μονοπάτια της μυθολογίας και της ιστορίας περπατώντας πάνω στα χνάρια και τον υλικό πολιτισμό που στέκει ακόμη εκεί για να μας θυμίζει, εκτός των άλλων, τα κατορθώματα και την ξεχωριστή προσωπικότητα του Έλληνα στρατηλάτη… Ήταν μία αφήγηση που εντός του αρχαιολογικού πάρκου λειτούργησε ως… χρονοκάψουλα μεταφέροντας το κοινό στον ίδιο ακριβώς χώρο αλλά πίσω στο χρόνο. Όπως είπε η κ. Μπενάκη «η ελληνική μυθολογία δεν είναι απλώς ένα παραμύθι. Είναι για τους αρχαιολόγους η αρχή της προϊστορίας μας» εξηγώντας την γενεαλογική σειρά των προσώπων από το Δευκαλίωνα και τον Έλληνα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο και αναλύοντας κομβικά γεγονότα που συνδέθηκαν με την περιοχή του σημερινού αρχαιολογικού πάρκου και το βωμό του Διός του Ολύμπιου.

Αμέσως μετά, σειρά είχε το θεατρικό δρώμενο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» του Σαίξπηρ με τους ηθοποιούς Θανάση Μαργαρίτη, Ελισάβετ Τεκτονίδου και Εύη Καζατσίδου.  «Από τη μυθολογία, στην αρχαιολογία, την ιστορία και μετά η θεατρολογία» θα πει λίγο νωρίτερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Χανδόλιας συνδέοντας την ξενάγηση με το θεατρικό αναλόγιο που έφερε σε επαφή το κοινό με το εξαιρετικό κείμενο του Άγγλου συγγραφέα στο χώρο του ρωμαϊκού θεάτρου.

Κι όταν ο ήλιος βασίλεψε στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκαν οι υπέροχοι οίνοι της Πιερίας. Δώδεκα οινοπαραγωγοί της πιερικής γης παρουσίασαν τα εκλεκτά κρασιά τους και έδωσαν την ευκαιρία στον κόσμο να γευθεί παλιές και νέες ποικιλίες και να ενημερωθεί για τα ποιοτικά προϊόντα τους που παράγονται στην εύφορη γη γύρω από τον Όλυμπο. Άλλωστε εδώ και δέκα χρόνια τα κρασιά της Πιερίας διαθέτοντας Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη έχουν αποκτήσει ταυτότητα με διεθνή απήχηση και πολλές διακρίσεις.

Οι οινοπαραγωγοί που συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση ήταν:  Ιωακείμ Μαυρίδης-Ναδίρ Winery , Κτήμα Κούρτη, Οινοποιία Παναγιαννούλη, Αθανάσιος Γραμματώσης-Μυθικό Βουνό, Κτήμα Καρασίμου, Κτήμα Χρυσοστόμου, Παύλος Αργυρόπουλος/Αντρέας Πάντος-Κτήμα Πιερία Ερατεινή, Οινοποιείο Παντούλη, Αδάμος Cellar, Γιώργος Κακουλίδης-Sfendamos Red Dry Wine, Κτήμα Ξηρομερίτη, Νίκος Μάνος-Οίνοι “Αστέρι”.

Η βραδιά επενδύθηκε μουσικά με σαξόφωνο υπό την επιμέλεια του Νίκου Λυγερίδη ενώ στο πλαίσιο της διαχρονικής φιλίας που οικοδομεί το φεστιβάλ με ξένους λαούς, μέσω του θεσμού της τιμώμενης χώρας , σέρβοι χορευτές από την πόλη Τσάτσακ, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής τους.