ΧΟΡΗΓΙΕΣ – Ο ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

  Οι χορηγίες, μαζί με τον εθελοντισμό, αποτελούν τους κορυφαίους θεσμούς στη λειτουργία και εξέλιξη του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.).

  Ο τομέας των χορηγιών, στον οποίο η διοίκηση του Οργανισμού επιδεικνύει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθόρισε μέσα από την αμφίδρομη σχέση ΟΡ.ΦΕ.Ο. και χορηγών, την επιτυχή διαχρονική πορεία, ορθοπόδηση, ανάπτυξη και καταξίωση του Φεστιβάλ Ολύμπου.

  Η πολιτιστική χορηγία, με ρίζες στην Ελληνική αρχαιότητα, αποτελεί για τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου σημαντικό παράγοντα στον προγραμματισμό και στην διαμόρφωση της όλης λειτουργικής κατεύθυνσης των ενεργειών και πρωτοβουλιών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κλασσική Ελλάδα οι χορηγοί θεωρούνταν ιερά πρόσωπα. Ο Δημοσθένης έλεγε ότι «Οι εύποροι πρέπει να είναι και χρήσιμοι στην πολιτεία.»

  Στο σήμερα οι χορηγοί του ΟΡ.ΦΕ.Ο. πέρα που είναι χρήσιμοι και στυλοβάτες του Φεστιβάλ Ολύμπου, απολαμβάνουν ως ανταπόδοση, την διαφημιστική προβολή είτε την προσωπική, είτε της εταιρείας που εκπροσωπούν, καθώς και την προβολή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα έντυπα, αλλά και σειράς προνομίων στη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

  Τον ιδιαίτερα σημαντικό και νευραλγικό τομέα των χορηγιών επιμελούνται και συντονίζουν από πλευράς διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο., ο γενικός γραμματέας, Οδυσσέας Μανωλόπουλος και η υπεύθυνη διεθνών και δημοσίων σχέσεων, Χάιδω Παπαχατζή.

                                  ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ

  Για αυτήν την ενασχόλησή τους, μας εκφράζουν τις απόψεις τους.

  Κύριε ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΕ. Τι σημαίνει πολιτιστική χορηγία στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Πόσο συμφωνείτε ότι, κάθε χρόνο και καλύτερα. Ολοένα και περισσότεροι χορηγικοί αρωγοί και συμπαραστάτες πλέον; Ποιά η διαδικασία του πλαισίου συνεργασίας Οργανισμού-Χορηγού; Η γενική ταυτότητα των χορηγών:

  Απάντηση: Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας και έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον τομέα του πολιτισμού. Η χώρα μας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το κράτος περικόπτει πολλές δαπάνες σε υγεία, παιδεία και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση. Έτσι οι διάφοροι πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί  όπως το Φεστιβάλ Ολύμπου, προσπαθούν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και να παραμείνουν βιώσιμοι συμβάλλοντας στην πολιτιστική παραγωγή της κοινωνίας, παράγοντας πολιτιστικά αγαθά αναπτύσσοντας  μεθόδους δέσμευσης πόρων από άλλες πηγές και τον ιδιωτικό τομέα, με προεξάρχουσα τη χορηγία των τεχνών.

  Χορηγία των τεχνών είναι η καταβολή χρημάτων από μία επιχείρηση σε έναν καλλιτεχνικό οργανισμό, με σκοπό την προβολή του ονόματος, των προϊόντων ή των αντίστοιχων υπηρεσιών της επιχείρησης. Η χορηγία αποτελεί μέρος των κονδυλίων που μια επιχείρηση καταβάλλει για την προβολή της και  πηγάζει από την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης αυτής της επιχείρησης.

  Θα μπορούσαμε να πούμε πως τόσο η επικοινωνιακή όσο και η οικονομική σημασία μιας χορηγίας στην εποχή της πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης είναι πολύ μεγάλη λόγω της  έλλειψης άλλων πόρων και κρατικής βοήθειας. Οι εταιρείες που συμμετάσχουν στα χορηγικά πακέτα του ΟΡ.ΦΕ.Ο.  αποτελούν παράδειγμα εταιρειών οι οποίες εντάσσουν τη χορηγία στις δραστηριότητες τους που αφορούν στην Εταιρική Υπευθυνότητα. Θεωρούν τη χορηγία ως μία δραστηριότητα με μακροχρόνια οφέλη για αυτές, όπως βιωσιμότητα, αναγνωρισιμότητα, κοινωνικό πρόσωπο, δημοσιότητα. 

  Ειδικότερα θα ήθελα να επισημάνω ότι αρκετές επιχειρήσεις της Πιερίας αντιλαμβάνονται τα παραπάνω και γίνονται χορηγοί τέχνης σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Ο οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου παρέχει μια ευέλικτη δυνατότητα συμμετοχής επιλέγοντας ένα από τα πακέτα χορηγιών που υπάρχουν. Με ευχαρίστηση διαπιστώνουμε ότι  ο στόχος της νέας διοίκησης για προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων ως πολιτιστικών χορηγών στέφεται με ιδιαίτερη επιτυχία συμβάλλοντας στην οικονομική αυτοτέλεια του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

  Κυρία ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ. Το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου πλησιάζει. Υπάρχει ακόμη δυνατότητα συμμετοχής από ενδιαφερόμενους. Ποιο είναι το κίνητρο να ενταχθεί κάποιος στο χορηγικό πακέτο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και ποια τα κριτήρια; Απλά, ποιά είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει; Ο ενδιαφερόμενος που σας βρίσκει;

  Απάντηση: Πράγματι το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου πλησιάζει στην πραγμάτωση του. Η επικοινωνία με τους χορηγούς παλιούς και κυρίως νέους, ξεκινάει συνήθως με το νέο έτος, Ιανουάριο δηλαδή, και ολοκληρώνεται μέχρι και τέλη Μαΐου της κάθε χρονιάς. Με αυτό το δεδομένο υπάρχει ακόμη δυνατότητα, για κάποιον ενδιαφερόμενο, να επικοινωνήσει μαζί μας και να λάβει πληροφορίες για τα χορηγικά μας πακέτα και την ανταποδοτικότητα που θα έχει ανάλογα με την χορηγία την οποία θα αναλάβει.   Κύριο κίνητρο συμμετοχής μιας επιχείρησης ή ακόμα και ενός φυσικού προσώπου στο θεσμό των χορηγιών του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, πέραν της προσφοράς του στον πολιτισμό και κατ’ επέκταση στην γενικότερη παιδεία της τοπικής κοινωνίας, είναι και τα εμφανή οφέλη.

 (i) H μεγάλου μεγέθους προβολή του έκαστου «προϊόντος-χορηγού», με αποτέλεσμα την αύξηση της αναγνωσιμότητας του-κατανάλωσής του.

Η επισκεψιμότητα των θεατών στο σύνολο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, ξεπερνάει τους 25.000 στο διάστημα των δύο μηνών,

  Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου (στο οποίο και αναφέρονται όλοι οι χορηγοί με τα λογότυπα τους) τυπώνεται σε 50.000 αντίτυπα και διανέμεται σε όλη την Πιερία καθώς και σε όμορους νομούς, όπως Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου ανακοινώνεται σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στην Αθήνα -φέτος για 2η συνεχόμενη χρονιά στο Μουσείο Ακρόπολης παρουσία του καθηγητή Δρ. Δημήτρη Παντερμανλή- σε δημοσιογράφους, εκπροσώπους μεγάλων πανελλαδικών μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα την έμμεση και άμεση προβολή των χορηγουμένων.

 (ii) Πέραν της πανελλήνιας προβολής, ο χορηγούμενος έχει και επιπλέον ανταποδοτικά οφέλη-προνόμια στη διάρκεια των δύο(2) μηνών υλοποίησης του Φεστιβάλ Ολύμπου. Σε συνεργασία με το τμήμα Μάρκετινγκ της επιχείρησης-χορηγού υλοποιούμε διάφορες προωθητικές ενέργειες του προϊόντος.

 (iii) Επιπλέον, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία όπου η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη  συνιστά νέο επιχειρηματικό ρεύμα, κυρίως λόγω των κοινοτικών Οδηγιών και κινήτρων που προσφέρει η Ε.Ε. η χορηγίας που αφορά πολιτιστικές δράσεις, είναι συνυφασμένη με τη λογική των φοροαπαλλαγών.

  Είναι λοιπόν πολλαπλά τα οφέλη και η ανταποδοτικότητα των συμμετεχόντων στο θεσμό της χορηγίας του Φεστιβάλ Ολύμπου.

                                                ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

 Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και να συνεισφέρει σε αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στον τόπο μας, μπορεί να επικοινωνήσει μέσω email στο:  info@festivalolympou.gr υπ’ όψιν κας Χάιδω Παπαχατζή και κου Οδυσσέα Μανωλόπουλου για να τους ενημερώσουμε για τα χορηγικά μας πακέτα και τα αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη.