Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση ΤΗ ΤΡΙΧΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡ’

«Τη τρίχας το γεφύρ’», μια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη τού Ποντιακού Ελληνισμού.

Για τη σπουδαία θεατρική παράσταση με τίτλο «Τη τρίχας το γεφύρ’» που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, οργανώθηκε Συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία τού ΟΡΦΕΟ, στην Κατερίνη.

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που θα ανεβάσει η Ένωση Ποντίων Πιερίας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία τού Ποντιακού Ελληνισμού. Η διάρκεια της παράστασης είναι 90’ ενώ η γενική είσοδος είναι 8 ευρώ (παιδιά από 12 ετών και κάτω, η είσοδος είναι δωρεάν).

Η συνέντευξη τύπου

Ο Περικλής Χατζηγιάννης, Μέλος τής Διοίκησης – Συντονιστής τού Γραφείου Τύπου τού Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, ανοίγοντας τη Συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμμετοχή τοπικών σχημάτων στις εκδηλώσεις τού Φεστιβάλ, αναφέρθηκε όμως και στην Ένωση Ποντίων Πιερίας, «στον σύλλογο», που όπως είπε, «εκφράζει το μεγαλύτερο ποσοστό Ποντίων στον Νομό».

Ο Οδυσσέας Μανωλόπουλος, Γενικός Γραμματέας τού Φεστιβάλ, μιλώντας εκ μέρους τής Διοίκησης του Οργανισμού, είπε ότι στο ταξίδι των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και η συγκεκριμένη παράσταση για να τιμηθεί «ένα ιδιαίτερο γεγονός, δηλαδή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία τού Ποντιακού Ελληνισμού, ένα γεγονός που πονάει τον Ελληνισμό και ειδικότερα τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων

Ο Κώστας Παπουτσίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορικότητα του συλλόγου, ενός από τους παλαιότερους στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, δεδομένου ότι ιδρύθηκε το 1928 ενώ το 1932 συντάχθηκε το πρώτο καταστατικό. Είπε επίσης ότι η Ένωση έχει πολύ μεγάλη παράδοση στις τέχνες και ιδιαίτερα στο θέατρο, από τις δεκαετίες τού ’40 και του ’50 μάλιστα, με σκοπό τη μεταλαμπάδευση της ποντιακής παράδοσης και ιδιαίτερα της γλωσσικής ποντιακής παράδοσης.

Ευχαρίστησε δε τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Φεστιβάλ Ολύμπου για το αγκάλιασμα, όπως είπε, της τέχνης και του πολιτισμού και βεβαίως και του ποντιακού πολιτισμού. Ευχαρίστησε όμως και τον Σκηνοθέτη τής παράστασης, Χάρη Αμανατίδη. Τη Βοηθό Σκηνοθέτη, Σοφία Αγαθαγγελίδου, το Τμήμα Χορωδίας, το Τμήμα Χορευτικού καθώς και τους μουσικούς τής Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Ο Σκηνοθέτης τής παράστασης

Ο Χάρης Αμανατίδης, Σκηνοθέτης τής παράστασης, αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την Ένωση Ποντίων Πιερίας και στη δημιουργία μιας ομάδας ανθρώπων «που αγαπάνε το θέατρο, θέλουνε να μάθουνε από το θέατρο, …τους ενδιαφέρει η τέχνη τού θεάτρου. Και η δουλειά αυτού του πυρήνα των ανθρώπων φαίνεται στο αποτέλεσμα» της παράστασης.

Μιλώντας για το έργο, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ποίημα τραγούδι που (το 1927 έγινε θεατρικό έργο από τον Θεόδωρο Κανονίδη και που τώρα έγινε) παράσταση, κάτι που δεν είναι εύκολο, κάτι που «είναι τρομακτικά δύσκολο και μάλιστα όταν έχεις να «αντιμετωπίσεις» όλον αυτόν τον όγκο μιας τεράστιας παράδοσης και να προσπαθείς αυτή την παράδοση να τη γονιμοποιήσεις με καινούργια «πράγματα», με την επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η υπεύθυνη του θεατρικού τμήματος της Ένωσης

Η Μαίρη Αραβίδου, υπεύθυνη του θεατρικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, ευχαρίστησε τον Σκηνοθέτη Χάρη Αμανατίδη, τη Βέτα Χαϊλατζίδου που έκανε τα κοστούμια και τα σκηνικά τής παράστασης, τη Βοηθό Σκηνοθέτη, τη Νατάσσα Ιωαννίδου «που βάζει τη μουσική», καθώς και την Όλγα Παπανάκου που κάνει το μακιγιάζ.

Ως προς την παράσταση, η κ. Αραβίδου ανέφερε ότι ο Σκηνοθέτης την παρουσιάζει «σαν αρχαία τραγωδία». Επίσης, είπε ότι η Χορωδία συμμετέχει με χοράρχη τον Μάκη Λολοσίδη, το Χορευτικό με χοροδιδάσκαλο την Έφη Τουμπουλίδου, στη λύρα είναι ο Νίκος Ποσναχίδης ενώ στο νταούλι είναι ο Φάνης Μεγαλόπουλος.

Παίζουν οι ηθοποιοί Λάζαρος Τσορμπατζίδης, Πόπη Παναγιωτίδου, Άννα Σιδηροπούλου, Κυριακή Ευμορφίδου, Χρήστος Μαρμαρίδης, Δημήτρης Συμεωνίδης, Κώστας Σταυριανίδης, Ζήνα Αλεξανδρίδου, Βάσω Κοκκινοπλίτη, Γιώργος Φυρινίδης, Σοφία Χατζηδημητρίου. Αφηγήτρια είναι η Μαίρη Αραβίδου. Στην κατασκευή σκηνικών, ο Δημήτρης Συμεωνίδης.

Ο τραγικός θρύλος τού γεφυριού Τραπεζούντας – Ερζερούμ

Η παράσταση «τη τρίχας το γεφύρ’» αναφέρεται σε θρυλικό γεφύρι τού Πόντου που σύμφωνα με το τραγούδι χτίστηκε με ανθρωποθυσία. Βρίσκεται στον δρόμο Τραπεζούντας – Ερζερούμ σε απόσταση 18 χλμ από την Τραπεζούντα. Ενώνει τις δύο όχθες τού ποταμού Πυξίτη. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Διατηρείται σαν μνημείο που υπενθυμίζει τον τραγικό θρύλο όπου ο πρωτομάστορας για να στεριώσει το γιοφύρι, θυσίασε στα θεμέλια του γεφυριού την ίδια του τη γυναίκα.Το κεντρικό νόημα του τραγουδιού είναι πως τίποτε δεν γίνεται χωρίς αγώνα. Κάθε μεγάλο έργο για να γίνει, απαιτεί θυσίες. Πρέπει να δώσουμε κάτι από τον εαυτό μας για να πετύχουμε κάτι, για να φτάσουμε κάπου. Και «τη τρίχας το γεφύρ’» θα στεριώσει μόνο με τη θυσία τής γυναίκας τού πρωτομάστορα. Έτσι θέλει το πεπρωμένο. Ο πρωτομάστορας θυσιάζει την προσωπική του ευτυχία για το κοινωνικό σύνολο. Τα μεγάλα έργα θέλουν θυσίες.