Δον Ζουάν, μια κλασική παράσταση που είχε λογοκριθεί όταν πρωτοπαίχτηκε
Δον Ζουάν

Παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Αρχαίο Θέατρο Δίου και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Δον Ζουάν

Ο Δον Ζουάν τού Μολιέρου, έργο το οποίο υπήρξε αντικείμενο σκανδάλου και λογοκρισίας από την πρώτη κιόλας παρουσίασή του και πολεμήθηκε στην εποχή του όσο κανένα, ανέβηκε με επιτυχία την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Δον Ζουάν

Αυτό το αριστούργημα του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, δημιουργού τής «5ης Εποχής», καταχειροκροτήθηκε από το κοινό ως μια όντως εξαιρετική θεατρική παράσταση που περιέχει στοιχεία κοινωνικής σάτιρας και μεταφυσικής ανησυχίας, ως μια παράσταση που διατηρεί μέχρι σήμερα το σφρίγος και την ανατρεπτική του δύναμη.

Δον Ζουάν

Σ’ αυτό του το έργο ο Μολιέρος οδηγεί στα άκρα το προφίλ τού ακόλαστου ήρωα και μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τα ερωτικά επιτεύγματα του Δον Ζουάν στη φιλοσοφία του. Τον προικίζει με οξύνοια που του επιτρέπει να δικαιολογεί τις πράξεις του μέσα από τον αδιαφιλονίκητο ορθολογισμό ενός ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την υποκρισία τής κοινωνίας που τον περιβάλλει.

Δον Ζουάν

Αυτά τα στοιχεία ήταν που κάποτε προκαλούσαν τη συντηρητική κοινωνία τού Παρισιού και ευρύτερα της δυτικής κοινωνίας (1664). Πρόκειται για στοιχεία που τότε προκαλούσαν συγκρούσεις ιδεών, αποτελούσαν σκάνδαλο και αφορμή για λογοκρισία. Σήμερα, τα ίδια αυτά στοιχεία αποτελούν τη δυναμική παραστάσεων, όπως αυτή που με επιτυχία παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Δίου.

Δον Ζουάν