Η συναυλία Μποφίλιου – Γαλάνη, μια μύηση της νέας γενιάς στον Τσιτσάνη

Μια έντονη και ουσιαστική επαφή παιδιών αλλά και γενικότερα ανθρώπων τής νέας γενιάς με έναν κορυφαίο και αυθεντικό λαϊκό δημιουργό, τον Βασίλη Τσιτσάνη, αποτέλεσε η συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Δίου με τη συμμετοχή τής Δήμητρας Γαλάνη και της Νατάσσας Μποφίλιου, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Δεν ήταν μια συναυλία για νέους αλλά για όλες τις ηλικίες. Άνθρωποι περασμένων δεκαετιών που παραβρέθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, με νοσταλγία σιγοτραγουδούσαν γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τραγούδια.

Δίπλα στους μεγαλύτερους, νέα παιδιά που μέχρι πρότινος δεν είχαν και πολλές ευκαιρίες για να γνωρίσουν βαθιά αυτόν τον μεγάλο δημιουργό. Είχαν έρθει όμως στο Αρχαίο Θέατρο Δίου για να γνωρίσουν τα τραγούδια του, για να μυηθούν σ’ αυτά μέσα από τις υπέροχες ερμηνείες τής Δήμητρας Γαλάνη η οποία είχε συνεργαστεί με τον αείμνηστο στιχουργό, συνθέτη και ερμηνευτή, καθώς και της Νατάσσας Μποφίλιου.

Εκεί, λοιπόν, νέοι άνθρωποι πήραν μια γεύση από το έργο αυτού του μεγαλοφυούς και καινοτόμου συνθέτη, στιχουργού και δεξιοτέχνη τού μπουζουκιού, του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος κληροδότησε τραγούδια σπάνιας ποιότητας, μαστοριάς και καλαισθησίας, χωρίς τα οποία η εικόνα τής ελληνικής μουσικής θα ήταν διαφορετική.

Τις δύο ερμηνεύτριες συνόδευε η «Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης» που ιδρύθηκε πρόσφατα, κατόπιν πρωτοβουλίας τής οικογένειάς του. Πρόκειται για ορχήστρα τής οποίας βασικός της σκοπός είναι η προβολή τού έργου του μέσα από ζωντανές εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδας υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Πάππου, δεξιοτέχνη τού μπουζουκιού και ουσιαστικού γνώστη τού έργου τού μεγάλου δημιουργού. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το έργο τού Βασίλη Τσιτσάνη εκφράστηκαν, στην αρχή τής συναυλίας, τόσο η Νατάσσα Μποφίλιου όσο, κυρίως, η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία μίλησε στο κοινό για την προσωπικότητα του μεγάλου καλλιτέχνη αλλά και για το έργο που προσέφερε επί 45 χρόνια.