ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

  Το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020 ξεκινούν οι παραστάσεις του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Η εναρκτήρια εκδήλωση υλοποιείται με τη συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σε διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

  Η συναυλία υποστηρίζεται από το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ και περιλαμβάνει δύο αξιόλογες μουσικές ενότητες.

   Η πρώτη με μικρό αριθμό τραγουδιών που σχετίζονται με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. 

   Και αυτό γιατί είχε προγραμματιστεί να είναι η γη του Νείλου, η Αίγυπτος,  ως η τιμώμενη χώρα του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου, γεγονός που δεν υλοποιήθηκε λόγω της γνωστής πανδημίας. Εκεί στην Αίγυπτο με την   Αλεξάνδρεια του Ελληνισμού στην οποία διέπρεψαν διεθνούς κύρους  Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες, αλλά και ξεχωριστοί επιχειρηματίες.

  Τιτλοφορείται «…και η Αλεξάνδρεια θα σ΄ ακολουθεί…». Θα ακουστούν δημιουργίες με ορίζοντα την πανάρχαια χώρα της Μεσογείου.

  Το δεύτερο και κύριο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει μουσικά ακούσματα του ποιητή, στιχουργού και μεταφραστή Νίκου Γκάτσου. Μελωδίες που όλοι λίγο-πολύ σιγοτραγουδήσαμε από τους συνθέτες Σταύρο Ξαρχάκο, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Χατζηνάσιου, Δήμου Μούτση και Λουκιανού Κηλαηδόνη.

  Με την ελπίδα ότι θάρθει «άσπρη μέρα και για μας», αναπολώντας το μακρινό παρελθόν εκεί «στου Όθωνα τα χρόνια», από το «χάρτινο το φεγγαράκι» στη λεβεντιά του «τσάμικου» και του «πυρρίχιου». «Αν θυμηθείς τ΄ όνειρο μου» μας προτρέπει  ο ποιητής.

  Αυτά και άλλα πολλά από τα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου που θα απολαύσουμε το Σαββατόβραδο του Ιουλίου, εκεί στο θέατρο της ιερής πόλης, στο Δίον της Μακεδονίας και του Ολύμπου.  

  Η συναυλία διανθίζεται και με αφηγηματικό λόγο με αναφορά στο έργο του Νίκου Γκάτσου, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο ποιητικότερος των στιχουργών, ως ο γητευτής των έντονων συναισθημάτων και εικόνων.

  Ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης οργάνωσε την συναυλία και επίλεξε τα τραγούδια, τα οποία θα αποδώσουν οι σολίστες Δήμητρα Αντωνακούδη, Ιωάννα Ηλιάδου και Κωνσταντίνος Καψάλης.

  Στην επιλογή των κειμένων και στην παρουσίαση της εκδήλωσης, ο Περικλής Χατζηγιάννης.

   Η συναυλία αποτελεί προϊόν της  συνεργασίας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου με το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υποστηρίζει έμπρακτα το Φεστιβάλ.   

  Οι πρόεδροι, του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, του «Ολύμπιου Ζευς» ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ, Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης και της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, σε ανοικτή πρόσκληση μας καλούν όλους  στην τόσο ενδιαφέρουσα συναυλία.

  Ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, δηλώνει: «Επιλέξαμε το συγκεκριμένο ρεπερτόριο με τραγούδια διαχρονικά που άντεξαν στο χρόνο. Ο Νίκος Γκάτσος και οι δημιουργοί με ορίζοντα την Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια, σταχυολογούν ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει όσοι θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Ελάτε λοιπόν συνταξιδιώτες στην ωραία μας περιπλάνηση.»

  Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.