Με την κλασική τραγωδία του Σοφοκλή «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» συνεχίζεται την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, το πρόγραμμα του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

  Αξίζει να σημειωθεί  πως η παράσταση που ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, είναι  αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019.

  Άλλωστε η τραγωδία, παιδί και μήτρα της Φιλοσοφίας και της Δημοκρατίας, είναι θέατρο καθολικής αμφισβήτησης. Μας προσκαλεί σε μια ριζική επαναξιολόγηση όλων των αξιών της ζωής, με το βλέμμα στραμμένο στον ενεργό και χειραφετημένο πολίτη σε διαρκή εγρήγορση.

  Ο Σοφοκλής θεωρήθηκε ως ο τέλειος των τραγικών ποιητών, πρότυπο για τη διατύπωση των κανόνων της δραματικής τέχνης. Πολλοί θα θεωρούσαν τον Αισχύλο τον μεγαλύτερο Έλληνα δραματουργό. Η τραγωδία όμως με τον Σοφοκλή γίνεται ανεξάρτητη τέχνη και φτάνει σε πλήρη ωριμότητα. Τα χορικά τραγούδια του Σοφοκλή είναι τα ωραιότερα κομμάτια όλης της αρχαίας ελληνικής ποίησης.

  Όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και μελετητές πιστεύουν ακράδαντα  ότι η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή είναι το έργο που αγγίζει την τελειότητα.

  Σύμφωνα με την πλοκή του έργου. Η Αντιγόνη, παραβαίνοντας την απαγόρευση του Κρέοντα, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να θάβει τον αδερφό της Πολυνείκη. Ο Αίμων, γιος του Κρέοντα, εξαιτίας του έρωτά του προς την Αντιγόνη, αυτοκτονεί με το σπαθί του. Για το θάνατο του Αίμωνα αυτοκτονεί και η μητέρα του Ευρυδίκη. Το έργο ανήκει στον «Θηβαϊκό Κύκλο».

  Ο Σοφοκλής δίδαξε την «Αντιγόνη» το 442 π.Χ.

  Οι συντελεστές:
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου, επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο
Photo credits: Αντωνία Κάντα
Δημιουργία αφίσας: Soul Design
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη

Διανομή:
Αντιγόνη: Έβελυν Ασουάντ
Κρέων: Κωνσταντίνος Γώγουλος
Τειρεσίας – κορυφαία Χορού: Έλλη Ιγγλίζ
Ισμήνη – Αγγελιαφόρος: Ανδρομάχη Φουντουλίδου
Αίμων: Γιάννης Γιαραμαζίδης
Ευρυδίκη – κορυφαία Χορού: Ρόζυ Μονάκη
Φύλακας – Εξάγγελος: Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος
Χορός: η Ομάδα

  Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.  Ηλεκτρονική προπώληση viva.gr

  ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

  Λόγω της πανδημίας οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με πλήρη τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και των μέτρων που προβλέπονται από την Πολιτεία. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε θερμά για την έγκαιρη προσέλευσή σας και τη χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδό σας από το θέατρο.