ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ»

Πανηγυρική προετοιμασία από τον ΟΡ.ΦΕ.Ο.

  Πέρασε μέσα από χίλια μύρια …κύματα, αλλά άντεξε στο χρόνο. Το Φεστιβάλ Ολύμπου, ο θεσμός που εκφράζει πολιτιστικά την Πιερία και όχι μόνο, ο θεσμός που συνέβαλε στην ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων της γης των Μακεδόνων, τις γωνιές λατρείας των Θεών του Ολύμπου και των Πιερίδων Μουσών, ξαποσταίνει τούτο το καλοκαίρι και ετοιμάζει το δικό του γιορτάσι με αφορμή τη σημαδιακή χρονιά της πενηντάχρονης διαδρομής του. 

  Παρά τα προβλήματα που ενσκήπτουν από τη γνωστή πανδημία ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) δεν ολιγώρησε στην προοπτική της οργάνωσης, προετοιμασίας και υλοποίησης του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2021. Φιλοσοφία της διοίκησης του οργανισμού η διοργάνωση ενός πανηγυρικού φεστιβάλ, με εκθεσιακή αναφορά στο παρελθόν και φιλοξενία των σημαντικότερων καλλιτεχνικών παραγωγών στο πρόγραμμά του.

  Ο Ιούλιος πλησιάζει, είναι ο μήνας  της απαρχής των εκδηλώσεων. Μέχρι τότε διαμορφώνεται το περίγραμμα των θεατρικών, μουσικών και λοιπών παραστάσεων, καθώς και εκθέσεων του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2021. Επίσης οι υποδομές και οι χώροι των εκδηλώσεων καλλωπίζονται και ευπρεπίζονται, οι επιτροπές λειτουργίας ολοκληρώνουν τους σχεδιασμούς τους. Μάλιστα στον αρχαιολογικό χώρο και το θέατρο του Δίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, συνεργεία προχωρούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

  Κατάλληλο πρόσωπο για να σκιαγραφήσει και να γνωστοποιήσει την μέχρι τώρα εικόνα, ταυτότητα και πορεία της προετοιμασίας του φετινού θεσμού, είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος. 

  Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αντί πρόσκλησης των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για παραχώρηση συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος απαντά στα ερωτήματα του υπευθύνου επικοινωνίας και διοικητικού μέλους του οργανισμού, Περικλή Χατζηγιάννη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα τα πούμε κάποια στιγμή και  δια ζώσης…. 

  Κύριε πρόεδρε. Το πεντηκοστό Φεστιβάλ Ολύμπου, πιστό στο ραντεβού του με την ιστορία γιορτάζει το «χρυσό ιωβηλαίο». Παράλληλα η προετοιμασία του βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Σε …πείσμα των καιρών αναμένουμε μια ακόμα αξιόλογη και αξιοπρεπή διοργάνωση. Η φιλοσοφία και το περίγραμμα του φετινού θεσμού. Η πρεμιέρα;

  Απάντηση:    Δεν θα μπορούσε να περάσει καλοκαίρι στην Πιερία χωρίς Φεστιβάλ Ολύμπου. Στα πενήντα χρόνια της διαδρομής του συνέβησαν πολλά, βρεθήκαμε έως και στα πρόθυρα πολέμου και όμως το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν αναστάλθηκε. Το φετινό ραντεβού μας, στις 17 Ιουλίου στην Κατερίνη, στο αρχοντικό του Τσαλόπουλου, με την έκθεση των 50 χρόνων ζωής του Φεστιβάλ Ολύμπου και έπεται η συνέχεια έως και τις 10 Σεπτεμβρίου με σπουδαίες εκδηλώσεις, στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο κάστρο του Πλαταμώνα, στα αρχαία Λείβηθρα, στην αρχαία Πύδνα.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ-ΟΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

  Ερώτηση: Οι τιμώμενες για τούτη τη χρονιά, χώρα-πόλη-φορέας θα συνάδουν με το επετειακό έτος των διακοσίων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης; Οι συνδιοργανωτές, η συνεργασία, αιγίδα και υποστήριξη από την πολιτεία, οι λοιπές συνεργασίες;  

  Απάντηση: Φέτος αντί τιμώμενης χώρας, θα υπάρξει τιμώμενος θεσμός, Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας. Οι Ελληνικές Κοινότητες στη Ρουμανία, είκοσι περίπου τον αριθμό. Ιάσιο, Κωστάντζα, Βραΐλα, Γαλάτσι κ.λ.π. από εκεί που ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων με την Φιλική Εταιρεία. Τριακόσιοι περίπου Έλληνες εκ Ρουμανίας θα βρίσκονται αρχές του Σεπτέμβρη στην Πιερία για να γιορτάσουμε μαζί τα διακόσια χρόνια από την απελευθέρωση. Με αυτή την εκδήλωση θα πέσει και η αυλαία του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Συνδιοργανωτές και του φετινού φεστιβάλ, ,όπως πάντα, η Αντιπεριφέρεια, οι Δήμοι και το Επιμελητήριο. Το 50ο Φεστιβάλ Ολύμπου θα τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού.   

  Ερώτηση: Πάντα οι χορηγοί, οι εθελοντές και οι εθελοντικές ομάδες, η δυναμική του Φεστιβάλ.

  Απάντηση: Το Φεστιβάλ Ολύμπου, συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των μεγάλων φεστιβάλ της χώρας, θα τολμούσα να πω μεταξύ των τριών μεγάλων φεστιβάλ. Χωρίς μάλιστα κρατική επιχορήγηση. Δύναμή του, η τοπική κοινωνία. Τοπικοί φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, εθελοντές, εθελοντικές ομάδες.

  Ερώτηση: Κύριε Παπαχρήστο. Παράλληλα ετοιμάζετε και το επετειακό «Λεύκωμα 50 χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου»; Επίσης και μια έκθεση από το ξεκίνημα ίσαμε το σήμερα; 

  Απάντηση:  Έχουμε χρέος να καταγράψουμε την πενηντάχρονη ιστορία του Φεστιβάλ Ολύμπου, ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Για το λόγο αυτό θα εκδοθεί επετειακό λεύκωμα με τον τίτλο «50 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου». Επίσης θα διοργανωθεί και έκθεση με τον ίδιο τίτλο.

  Ερώτηση: Ασφαλώς στο πρόγραμμα οι αρχαιολογικές ομιλίες, τα αναλόγια και οι αρχαιολογικοί περίπατοι στους ιστορικούς τόπους της Πιερίας;

  Απάντηση: Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αρχαιολογικούς τόπους της Πιερίας. Το μοναδικό φεστιβάλ που διοργανώνει σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις του σε ιδιαίτερους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους. Έτσι και στο φετινό πρόγραμμα θα υπάρχουν οι ανάλογες εκδηλώσεις, με την συμβολή πάντα, του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

  Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε. Στο φετινό πρόγραμμα και καλλιτεχνικές παραγωγές του ΟΡ.ΦΕ.Ο ;

  Απάντηση: Ναι θα υπάρξουν στο πρόγραμμά μας και παραγωγές του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Είναι μια άλλη κατάκτηση του οργανισμού μας των τελευταίων χρόνων, που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στον καλλιτεχνικό μας διευθυντή, αξιοποιώντας τις πλούσιες τοπικές καλλιτεχνικές μας δυνάμεις.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

  Ερώτηση: Όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη θα γίνονται βέβαια γνωστές οι λεπτομέρειες του προγράμματος του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Ωστόσο το μήνυμα του προέδρου προς το φιλοθεάμον κοινό που εύλογα περιμένει ως κοινωνός και του φετινού θεσμού;

  Απάντηση:  Και φέτος θα είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας, παρά τις αντιξοότητες.

Μεριμνήσαμε για τα καλύτερα καλλιτεχνικά δρώμενα, από εσάς ζητάμε το σεβασμό και τη συνεργασία σας, για την ασφαλή διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Θα τηρηθεί αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο. 

Για να είμαστε παρόντες και στην επόμενη εκδήλωση.

Πάμε λοιπόν σαν άλλοτε…