ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ…ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

  Η νοσταλγία για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και τα δραματικά γεγονότα του 1955 που οδήγησαν στον διωγμό των Ρωμιών από την Πόλη, σημάδεψαν την καθόλα ρομαντική και νοσταλγική παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» που παρακολούθησε το κοινό, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στο αρχαίο θέατρο Δίου.

  Παράσταση όπου οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που  οδήγησαν τελικά στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν εξήντα έξη χρόνια πριν και στον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης. 

  Στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου του Δίου, εκτυλίχτηκαν σύμφωνα με την πλοκή του έργου, οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας  που, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε. 

  Δικαίως χειροκροτήθηκε το επιτελείο των ηθοποιών για την καθόλα αξιόλογη ερμηνεία των ρόλων τους, στο έργο που υπογράφουν, συγγραφικά ο Άκης Δήμου και σκηνοθετικά-χορογραφικά, η Σοφία Σπυράτου. Στα σκηνικά και κοστούμια ο Μανώλης Παντελιδάκης.

  Τους ρόλους απέδωσαν με σειρά εμφάνισης: Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θεοφανία Παπαθωμά, Ρένος Ρώτας, Δημήτρης Πιατάς Ευαγγελία Μουμούρη,  Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Νεφέλη Κουλούρη, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη

Τραγούδησε ο Γιάννης Διονυσίου και χόρεψαν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης.

  Με την θεατρική παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» άνοιξε με επιτυχία ο κύκλος των θεατρικών εκδηλώσεων του φετινού προγράμματος του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου.