ΑΣΤΡΑΨΕ ΞΑΦΝΟΥ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

Εργαστήρι Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Ο κορυφαίος θεατράνθρωπος και ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολος Κουν, σε μια αποστροφή του λόγου του είχε τονίσει: «Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν λείψουν αυτά, δεν υπάρχει θέατρο.»

  Αυτή τη μαγεία, αυτή την ποίηση ένοιωσε το κοινό, ως συμμέτοχος και κοινωνός στην θεατρική παράσταση «Άστραψε ξάφνου φως», με πρωταγωνιστές τα παιδιά του Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου.

  Μαγεία και ποίηση από τα νεαρά κορίτσια και αγόρι που καταξίωσαν στην σκηνή του αρχαίου θεάτρου Δίου τον υποκριτικό τους ρόλο. Τις ηθοποιούς και τον ηθοποιό που βίωσαν την μοναδικότητα της αρχαιότερης των τεχνών. Όπου στις ερμηνείες των ρόλων τους διαφάνηκε ότι  άγγιξαν τις έντονες αισθήσεις, την εσωτερική ανάταση και την προσωπική τους πληρότητα, συναισθήματα που εκφράζουν κάθε άνθρωπο της θεατρικής τέχνης. 

  Καθοδηγητής και δημιουργός αυτής της καθόλα αξιόλογης δράσης αγωγής στις τέχνες, με την επωνυμία «Λόγου και Τέχνης παίδευσις», ο εκπαιδευτικός και ιστορικός τέχνης, Νίκος Γραίκος, ο οποίος συνέθεσε, σχεδίασε και επεξεργάστηκε τα ιστορικά κείμενα στη διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος την τελευταία διετία.

  Το κείμενο του θεατρικού λόγου βασίστηκε στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και σε άλλα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού, καθώς επίσης σε αποσπάσματα ποιημάτων διαφόρων νεοελλήνων λογοτεχνών αλλά και σε αφηγήσεις που συνέδεσαν τα μέλη του Εργαστηρίου.  Η δομή του έργου κινήθηκε στα πρότυπα του αρχαίου δράματος με στοιχεία επεισοδίων και χορικών, παραδοσιακού και σύγχρονου χαρακτήρα.

  Σύμφωνα με το θεατρικό κείμενο, το φως εκφράζει τον πόθο της ελευθερίας και σηματοδοτεί τη ξαφνική στιγμή όπου η «πολιορκημένη» ύπαρξη οδηγείται στην αυτογνωσία της και βρίσκει διέξοδο στην αποτίναξη του ζυγού.

  Η θεατρική παράσταση «Άστραψε ξάφνου φως» ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο Δίου, την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

  Προλογίζοντας την παράσταση ο Νίκος Γραίκος σκιαγράφησε την υφή και την ταυτότητα της, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων του ΟΡ.ΦΕ.Ο, ευχαρίστησε τον Οργανισμό για την εμπιστοσύνη, καθώς και τους γονείς για την διαρκή υποστήριξη, ενώ συνεχάρη τα παιδιά- ηθοποιούς για τη συμβολή στην επιτυχία της εκπαιδευτική πρωτοβουλία.

  Από πλευράς διοίκησης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, ο πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος εξέφρασε με τη σειρά του τις ευχαριστίες στο Νίκο Γραίκο, το σύνολο των νεαρών ηθοποιών και τους γονείς, επισημαίνοντας τη συμβολή του Εργαστηρίου στην ανάδειξη της θεατρικής τέχνης στη νέα γενιά και όχι μόνο.

  Προσφέροντας το επετειακό ψηφιδωτό «50 χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου» στον κ. Γραίκο, τόνισε: «Σου απονέμω αυτό το συμβολικό αναμνηστικό, νοιώθοντας ιδιαίτερη χαρά και τιμή, μιας και το λογότυπο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. αποτελεί προσωπικό σου δημιούργημα.»

  Ένα μεγάλο μπράβο στο Νίκο Γραίκο και στα μέλη-συντελεστές της παράστασης: Κατερίνα Νταλαμπέκου, Χριστίνα-Ειρήνη Λιόλιου, Έλενα Κορινιώτη, Ευαγγελία Τσιμήτρη, Δήμητρα Γιάντσιου, Ελένη Τόκα, Καλλιόπη Τσιανάκα, Μαρία Τσιανάκα, Ηλιάνα Τζιάφα, Σταυρίνα Βάια, Ευαγγελία Παπαναστασίου, Πάμελα Πετάλλι, Νάνσυ Τζιόλη, Αναστασία Παπαναστασίου, Θεοδώρα Λαζάρου, Διονυσία Φωτάδου, Πασχαλίνα Γιαννάκη, Αγγελική Καρατζόγλου, Κατερίνα Παπαναστασίου, Τζωρτζίνα Τζιόλη.

  Στο ρόλο του Σουλιώτη ο Γιώργος Μυτελέτσης. Κατασκευή ενδυμάτων: Αφροδίτη Στρίμπα.