47ο Φεστιβάλ Ολύμπου και Θεσσαλονίκη


Χθες, 13 Ιουνίου 2018, παρουσιάσθηκε επισήμως για τρίτη φορά, μετά από την Αθήνα και την Κατερίνη, το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου και στη Θεσσαλονίκη.
Ήταν μια ακόμη πτυχή της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει πλέον τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) ο οποίος διατρανώνει επικοινωνιακά την παρουσία του εκτός των συνόρων της Πιερίας ακολουθώντας την ορμή του καλλιτεχνικού προγράμματος της διοργάνωσης. Όπως τα έργα του προγράμματος δεν ανεβαίνουν μόνο στην Κατερίνη, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου, στο κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου, αλλά παρουσιάζονται στα αρχαία Λείβηθρα, στο Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κονταριώτισσας, στην αρχαία Πύδνα, στο χωριό Άνω Μηλιά, στα Δημοτικά θέατρα Κατερίνης και Λιτοχώρου αλλά και στο κάστρο του Πλαταμώνα και στον παραδοσιακό οικισμό Παλαιός Παντελεήμονας, έτσι και η επικοινωνία του ΟΡ.ΦΕ.Ο με το κοινό, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και με τους Φορείς γενικώς ξέφυγε από τα στενά όρια της Πιερίας.

Χτες στην παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συμμετείχε η Ελένη Κωνσταντίνου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνδιοργανώτριας αρχής η οποία τόνισε τη σημασία του θεσμού του Φεστιβάλ Ολύμπου. Παρούσα επίσης η Μαργαρίτα Ιγνατίδου, επίτιμη πρόξενος στο Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας, ως η εκπρόσωπος της φετινής τιμώμενης χώρας του Φεστιβάλ, ενός θεσμού που ξεκίνησε το 2010 με τη Γαλλία. Η κα Ιγνατίδου μίλησε για το πάθος που χαρακτηρίζει τους διοργανωτές, το οποίο εκπέμπεται θετικά και επηρεάζει τους πάντες . Αναφέρθηκε στο πώς ενέταξε η Τσεχία τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ έπειτα από πρόσκληση του ΟΡ.ΦΕ.Ο στην οποία ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά ο πρέσβης κος Μπόντι ως τμήμα των εορτασμών της για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. Η κα Ιγνατίδου περιέγραψε ανδρομερώς την τσεχική παρουσία στο φεστιβάλ με μουσικά προγράμματα, κινηματογράφο, ιστορική ξιφασκία, κουκλοθέατρο, εικαστικές τέχνες, με έκθεση βιβλίου αφιερωμένη στα έργα του Φραντς Κάφκα και τέλος με την παρουσίαση των μνημείων που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γιάννη Αναστασάκη, του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, ο οποίος ανέφερε τη στήριξη που προσέφερε ο ΟΡ.ΦΕ.Ο στο ΚΘΒΕ και στο παρελθόν και φέτος και χαιρέτισε τη συμμετοχή της Τσεχίας στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Ο κος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο, επισήμανε τη μικρή απόσταση που χωρίζει τη Θεσσαλονίκη από την Κατερίνη και ότι το φεστιβάλ είναι «ένας θεσμός που υφίσταται εδώ και 47 χρόνια και κάθε χρόνο κάνει σπουδαιότερα πράγματα και προσθέτει καινούρια ρεύματα άρα ενδιαφέρει όχι μόνον τους Πιεριείς αλλά και τους πολλούς επισκέπτες, που έχουμε κάθε καλοκαίρι, και τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών». Τόνισε την ανάγκη να προσεγγίζει ο ΟΡ.ΦΕ.Ο τα κέντρα όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη για να γνωρίζουν τι συμβαίνει εκτός των τειχών τους αλλά και επειδή οι εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην Πιερία – ή και αλλού- τελούνται σε χώρους ιστορικής σημασίας. Άρα όταν οι παραγωγές είναι προσεγμένες «φανταστείτε το αποτέλεσμα και το πώς νοιώθει ο θεατής ή ο ηθοποιός ή ο ερμηνευτής, που εκφράζεται μέσα σε αυτόν τον χώρο». Ανέφερε ως παράδειγμα τις Βάκχες του Ευριπίδη, έργο το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην αρχαιότητα και μάλιστα προλογίστηκε από τον ίδιο τον Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στα πλαίσια του θεσμού «Τα Ολύμπια εν Δίω». Ανέφερε ακόμα πως το τωρινό φεστιβάλ αποτελεί μετεξέλιξη ουσιαστικά του θεσμού εκείνου, συνέχεια του τότε και απτή απάντηση σε θέματα που αγγίζουν ακόμη και σήμερα τη ζωή μας. Ο κος Παπαχρήστος σημείωσε και το σημαντικό ρόλο που παίζουν για την επιτυχία του Φεστιβάλ οι εθελοντές, που φέτος έφτασαν τους 125!
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο αρχίζει επίσημα στις 30 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου. Περιλαμβάνει σαράντα επτά εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκδήλωση “Ύδραυλις του Δίου”, στην οποία εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης και καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής, ο ερευνητής που έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία του Αρχαίου Δίου και τις ανασκαφές. Η εισήγηση θα συνοδεύεται από μουσική του πιστού αντιγράφου της υδραύλεως που κατασκεύασε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Παρασκευή 10 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου – Αγιονέρι).

Την λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος έκανε στη συνέχεια ο Γιώργος Χανδόλιας, ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ο οποίος αναφέρθηκε και στον καινούριο εσωτερικό θεσμό, τις παράλληλες εκδηλώσεις. Ότι δηλαδή ακτινωτά ξεκινά από το Δίον και επεκτείνεται όσο μπορεί προς άλλες κατευθύνσεις του νομού και χαρακτήρισε «σφικτό και πυκνό» το φετινό πρόγραμμα.