Ένας θεσμός που «ανοίγει» στο ευρύ κοινό

Εξαιρετικό ενδιαφέρον και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού είχαν και φέτος οι «Αρχαιολογικές Ομιλίες» στο Αγιονέρι.

Στο επίκεντρο τη εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Αυγούστου, βρέθηκαν το νέο Εθνικό Μουσείο της Τσεχίας-καθώς η Τσεχική Δημοκρατία είναι η τιμώμενη χώρα του 47ου  Φεστιβάλ Ολύμπου-και ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του Δίου, η ύδραυλις, με εισηγητές, αντίστοιχα, τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Τσεχίας Michal Lukes και τον καθηγητή αρχαιολογίας και πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή.

Η εκδήλωση που αποτελεί θεσμό για περισσότερα από τριάντα χρόνια, όχι μόνο για το Φεστιβάλ Ολύμπου αλλά και για την αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα, τα τελευταία χρόνια τείνει να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό και όχι μόνο σε αμιγώς επιστημονικό, κάτι που επιτεύχθηκε συν τω χρόνω και με την καθοριστική συμβολή του κ. Παντερμαλή ο οποίος, έχοντας την έμπνευση και την επιμέλεια των εκδηλώσεων, παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο και παραστατικό ενδιαφέρουσες θεματικές της αρχαιολογικής έρευνας.

“Όλοι εμείς που οργανώνουμε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση και περηφάνια για τέτοιου είδους εκδηλώσεις που κοσμούν το πρόγραμμά μας και δίνουν ένα άλλο κύρος και μια άλλη διάσταση στο Φεστιβάλ κάνοντάς το να ξεχωρίζει” σημειώσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Τσεχίας Jan Bodi ο οποίος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον ΟΡ.ΦΕ.Ο για τη δυνατότητα που δίνει το Φεστιβάλ Ολύμπου στη χώρα του να παρουσιάσει στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού της. Κάλεσε μάλιστα τον κόσμο να γνωρίσει από κοντά τις ομορφιές και την κουλτούρα της πατρίδας του.

Επίσης το «παρών» έδωσε ο βουλευτής Πιερίας Χαρίλαος Τζαμακλής ο οποίος είναι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Τσεχίας.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γιώργος Χανδόλιας.

Διακόσια χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος

το Εθνικό Μουσείο της Τσεχίας

 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Μουσείο της Τσεχικής Δημοκρατίας Michal Lukes αναφέρθηκε τόσο στην πολυετή διαδρομή του ιδρύματος που γιορτάζει φέτος την ξεχωριστή επέτειο των διακοσίων χρόνων από την ίδρυσή του, όσο και στις προοπτικές του, σημειώνοντας ότι στην εποχή της δημιουργίας του το 1818 ήταν το πρώτο τσέχικο επιστημονικό ίδρυμα ενώ παράλληλα αποτέλεσε σύμβολο της τσέχικης πολιτειακής ιστορικής παράδοσης.

Όπως είπε ο κ. Lukes το Εθνικό Μουσείο της Τσεχικής Δημοκρατίας στεγάζει μία πολύ μεγάλη ποικιλία συλλογών έχοντας συνολικά 20 εκατομμύρια αντικείμενα φυσικής επιστήμης, ιστορίας, μουσικής, εθνογραφίας, αρχειακό υλικό καθώς και βιβλία.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για ανακαίνιση που προέκυψε ύστερα από την περιθωριοποίηση που υπέστη το μουσείο λόγω του Κομμουνισμού και η οποία ξεκίνησε το 2000 ενώ το 2015 έκλεισε τις πόρτες του στο κοινό προκειμένου να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις στο κτίριο, συμπεριλαμβανομένης και μίας εντυπωσιακής καινοτομίας. Πρόκειται για την κατασκευή υπόγειας σύνδεσης με το γειτονικό κτίριο της πρώην Τσεχοσλοβακικής Βουλής.

Επιπλέον ο κ. Lukes αναφέρθηκε στις εκθέσεις, μόνιμες και προσωρινές, που διαθέτει το Μουσείο σημειώντας ότι έγινε προσπάθεια να υπάρχει σε όλες τις εκθέσεις μία συνεχής σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.

Ύδραυλις: Όταν ο καθηγητής Δ. Παντερμαλής και η ομάδα του

έφερναν στο φως το σπανιότατο μουσικό όργανο

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν  αφιερωμένο στην ύδραυλη του Δίου, το σπανιότατο αυτό εύρημα που έφερε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής με την ομάδα του. Ήταν Αύγουστος του 1992, όπως ανέφερε ο ίδιος στην εισήγησή του, όταν ήρθε στο φως το εντυπωσιακό  εύρημα. «Στην αρχή βρέθηκε μία σειρά από σωλήνες και αμέσως καταλάβαμε ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό εύρημα» σημείωσε ο κ. Παντερμαλής αναφερόμενος στο αρχαίο αυτό μουσικό όργανο που υπήρξε το πρώτο πληκτροφόρο όργανο της αρχαιότητας, ιδέα του μηχανικού Κτησίβιου (3ο αι. π.Χ). Όπως ειπε ο καθηγητής η ύπαρξη της υδραύλης απαντάται από τότε και μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου. «Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης χάθηκε και η μνήμη για το όργανο αυτό.  Η ανεύρεση του εδώ στο Δίον μας ξαναθύμησε ότι το εκκλησιαστικό μουσικό όργανο της καθολικής εκκλησίας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα καθώς και του Δυτικού κόσμου είναι ένα όργανο που εφευρέθηκε στον 3ο αι. π.Χ στην Αλεξάνδρεια.

Η ύδραυλις, σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή, λειτουργούσε με πεπιεσμένο αέρα ο οποίος περνούσε μέσα από ένα δοχείο νερού για την εξισορρόπηση της πίεσης του. Ο ήχος έβγαινε από μια σειρά σωλήνων με διαφορετικό ύψος.

«Η ανεύρεση της ύδραυλης και μίας παράστασης ενός άλλου μουσικού οργάνου, της αύλας, επιβεβαιώνει τη σύνδεση του «μουσικού» τόπου που βρισκόμαστε, με τους μύθους του Ορφέα» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία παρακολουθήσει  ένα βίντεο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών όπου παρουσιάζεται η χρήση ενός πιστού αντίγραφου του αρχαίου οργάνου με τη συνοδεία του τενόρου Σπύρου Σακκά.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο καθηγητής αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των συνεργατών του στην ανεύρεση και συντήρηση του σπανιότατου αυτού ευρήματος. Όπως είπε την ανασκαφή επόπτευε η συνεργάτης του αρχαιολόγος Ελένη Μπενάκη η οποία ανέσκαψε και την έπαυλη του Διονύσου. Το επίπονο έργο της συντήρησης το εξετέλεσαν με εξαιρετική επιτυχία, όπως σημείωσε ο κ. Παντερμαλής, οι συντηρήτριες Σωτηρία Καραβία και Μαρίλη Ευαγγέλου από το Δίον ενώ τα σχέδια για να γίνει το αντίγραφο των Δελφών ανήκουν στους αρχιτέκτονες Γιάννη Ορκόπουλο και Αγγελική Πάλλη. «Με την ευκαιρία τη σημερινής παρουσίασης τους ευχαριστώ και πάλι» κατέληξε ο  Δημήτρης Παντερμαλής.