Ερμηνείες κορυφαίων ποιητών και συνθετών στην αυγουστιάτικη συναυλία της Ε.Π.Μ. στην Αρχαία Πύδνα

Στο βυζαντινό κάστρο, δίπλα στη θάλασσα, σε μια μαγευτική νύχτα κάτω απ’ τ’ αστέρια τού ουρανού

Ό,τι πιο κορυφαίο κεφάλαιο σε στίχους και μουσική έχει να επιδείξει αυτή η Χώρα ως πολύτιμο πολιτιστικό θησαυρό αλλά και να υπερηφανεύεται γι’ αυτόν, αποτέλεσε επιλογή και περιεχόμενο σε μια υπέροχη και πραγματικά μαγευτική συναυλία που πραγματοποιήθηκε υπό το φως των αστεριών στην Αρχαία Πύδνα, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019. Η βραδιά θα μείνει αξέχαστη στο κοινό που κυριολεκτικά πλημμύρισε το Βυζαντινό Κάστρο τής Αρχαίας Πύδνας.

Ήταν μια βραδιά ήχων και χρωμάτων, κάτω από τον έναστρο ουρανό και δίπλα στη θάλασσα, ανάμεσα στα ερείπια μιας άλλης εποχής, μιας ιστορικής εποχής. Εκεί, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πια, εδώ και έξι χρόνια, συναυλία τής Εταιρίας Πιερικών Μελετών τής Εστίας Πιερίδων Μουσών, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Μια γοητευτική βραδιά υπό το φως των αστεριών!

Περικλής Χατζηγιάννης

«Σας καλωσορίζουμε στη βραδιά των ήχων και των χρωμάτων», είπε ο συντονιστής τής εκδήλωσης, Περικλής Χατζηγιάννης, απευθυνόμενος στο κοινό που κατέκλυσε το Βυζαντινό Κάστρο τής Πύδνας. «Σας καλωσορίζουμε σε μια φωτεινή και γοητευτική βραδιά όπου το φως τής πανσέληνου το υποκαθιστά ο λαμπερός έναστρος ουρανός.

Απόψε τα φεγγοβόλα αστέρια, τα αποκαλούμενα ουράνια διαμάντια σε μαύρο φόντο, -μαζί το τρεμάμενο μισοφέγγαρο- και με παρέα την αύρα τού Θερμαϊκού, γνέφουν τα μουσικά ακούσματα της συναυλίας μας, της οποίας το ρεπερτόριο εκφράζει τους δημιουργούς τής μελοποιημένης ποίησης.

Εύλογα διερωτάται ο στοχαστής αντικρίζοντας αυτή την ώρα τον ουρανό: ‘‘Θεέ μου, τι μαύρο και τι διαμάντια ξοδεύεις για να σε ανακαλύψουμε!’’, αναφώνησε ο συντονιστής τής εκδήλωσης. 

Υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού

Η συναυλία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού και συγκαταλέγεται μεταξύ των σαράντα οκτώ επίσημων ανά την Ελλάδα ποιοτικών εκδηλώσεων. Επίσης, η συναυλία υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και ήταν ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Αρωγός τής εκδήλωσης ήταν ο Φιλανθρωπικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυγιάλου «Στέγη τής Αγάπης», ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των εθελοντών τού Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου καθώς και δύο εθελοντικών οργανώσεων (η Διασωστική Ομάδα Πιερίας και το Τμήμα Εθελοντών τού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης).

Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμη Μαυρίδη

Η συναυλία, με γενικό τίτλο «Αυγουστιάτικη φεγγαράδα», επρόκειτο, αρχικά, να πραγματοποιηθεί το βράδυ τής 15ης Αυγούστου, κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες εκείνης της ημέρας δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

Επειδή όμως πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόλογη εκδήλωση την οποία αναζητεί ο κόσμος για να την παρακολουθήσει, η συναυλία μετατέθηκε για τις 26/8 και πραγματοποιήθηκε σε μια βραδιά με χιλιάδες αστέρια, σε μια βραδιά η οποία φωτίζονταν από τους στίχους κορυφαίων ποιητών, από τις μελωδίες κορυφαίων μουσικοσυνθετών και από τις ερμηνείες μιας εξαιρετικής χορωδίας καθώς και δύο σολιστών, υπό τη διεύθυνση ενός μεγάλου μαέστρου, του Ευθύμη Μαυρίδη. Σ’ αυτή τη μαγευτική μουσική περιπλάνηση, συντονιστής ήταν ο Περικλής Χατζηγιάννης.

Τραγούδια κορυφαίων στιχουργών και μουσικοσυνθετών

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τραγούδια μελοποιημένων ποιητών και συγκεκριμένα τού Ελύτη, του Ρίτσου, του Καμπανέλλη, του Σεφέρη, του Μάνου Ελευθερίου, του Γκάτσου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Βάρναλη, του Παπαδόπουλου, του Λειβαδίτη, του Ευαγγελάτου και του Λυμπερόπουλου.

Τους στίχους αυτούς μελοποίησαν οι Συνθέτες Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Κόκοτος, Σαββόπουλος, Ξαρχάκος, Λάγιος, Ανδριόπουλος, Νικολόπουλος, Κουγιουμτζής, Μούτσης, Λοίζος, Κατσαρός και Καραμουρατίδης.

Τα τραγούδια και το θεματολόγιο της συναυλίας επιλέχθηκαν από τον μαέστρο Ευθύμη Μαυρίδη, ερμήνευσαν οι σολίστες Ιωάννα Ηλιάδου και Περικλής Μπονοβόλιας, ενώ όταν όταν οι σολίστες Ιωάννα Ηλιάδου και Πέτρος Εφραιμίδης (ο σολίστας τού μπουζουκιού) ερμήνευαν το τραγούδι «στων αγγέλων τα μπουζούκια», χόρεψε ζεϊμπέκικο ο Κωνσταντίνος Λιψίστας, χορευτής τού Τμήματος Χορού τής Εστίας Πιερίδων Μουσών. Έκτακτη συμμετοχή στη διεύθυνση είχε ο Ηλίας Γκογκίδης.

Στην παρουσίαση και στα κείμενα ήταν ο Περικλής Χατζηγιάννης.

Συμμετείχαν οι χορωδίες τής Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και των Κολινδρινών Κατερίνης, σε διδασκαλία Πάτροκλου Παπαγιάννη.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης στη διαχρονική της προσπάθεια να αναδείξει και να καταξιώσει ταλαντούχους νέους μουσικούς, ο μαέστρος Ευθύμης Μαυρίδης, σε κάποιο σημείο τής συναυλίας, παραχώρησε το βήμα και έδωσε τη μπαγκέτα του στον νεαρό φοιτητή τού τμήματος μουσικών σπουδών τού Ιόνιου Πανεπιστημίου, Ηλία Γκογκίδη, για να διευθύνει τα τραγούδια τής τέταρτης ενότητας.

Ανακοινώσεις-Χαιρετισμοί
Επιπλέον, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε ότι αυτό το διάστημα η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης ολοκλήρωσε τον τέταρτο τόμο από το επιστημονικό συνέδριο που αφορά στην καταγραφή τής ιστορίας τής Πιερίας στα Βυζαντινά και νεώτερα χρόνια.

Πρόκειται για ένα μοναδικό πόνημα με στοιχεία, μεταξύ των άλλων, και για την Πύδνα, η οποία υπήρξε νευραλγικό κομβικό σημείο και έδρα Επισκοπής. Είναι γνωστή, άλλωστε, η μάχη τής Πύδνας, το 168 π.Χ., μάχη η οποία σήμανε την οριστική υποταγή τής Ελλάδας στους Ρωμαίους. Τα βιβλία αυτά κοσμούν βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους τής Διοίκησης της Εστίας Πιερίδων Μουσών, η Έφορος Χορωδίας, Μαρία Βούλγαρη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, Ευάγγελος Λαγδάρης, καθώς και ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών, Γρηγόρης Μιτσοκάπας.

Το βίντεο της εκδήλωσης έχει ήδη δημοσιευτεί στο facebook αλλά και στο YouTube, ενώ όσοι ενδιαφέρονται για να παρακολουθήσουν τη μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση, μπορούν να την δουν και εδώ: