fbpx
Φόρτωση χάρτη...

Ημερομηνία/Ώρα
Date(s) - 23/07/2018
9:30 μμ - 11:30 μμ

Τοποθεσίας
Αρχαίο Θέατρο Δίου

Κατηγορίες


Η προγραμματισμένη για σήμερα παράσταση “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ” θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου-5ου ΓΕΛ Κατερίνης (πρώην Πολυκλαδικό) στις 21:30 (και όχι στο αρχαίο θέατρο Δίου), λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης.
«Άξιον Εστί» και της καντάτας «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη
 
Συναυλία αφιερωμένη στην 44η επέτειο αποκατάσταση της δημοκρατίας


Δύο από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Πιερίας και όχι μόνο, η Χορωδία της Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» και η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» συμπράττουν στο έργο σταθμό της ελληνικής μουσικής, το αριστουργηματικό λαϊκό ορατόριο «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη. Το έργο παρουσιάζεται μετά από 38 χρόνια στο φεστιβάλ Ολύμπου και επί τη ευκαιρία της 44ης επετείου της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας. Όπως λέει ο συνθέτης, «το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους από τη γένεση «αυτού του κόσμου του μικρού του μέγα», έως την προφητική ενόραση των δεινών που επεσώρευσε επάνω μας η δικτατορία».
Η παρούσα ερμηνευτική προσέγγιση του Ευθύμιου Μαυρίδη βασίζεται όχι μόνο στα γνωστά λαϊκά μέρη του έργου αλλά αναδεικνύει ανάγλυφα την αρμονική συνύπαρξη του βυζαντινού ιδιώματος με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και την αντιπαράθεση και εναλλαγή της θρησκευτικής κατάνυξης με τον διονυσιακό οίστρο .
Στο ρόλο του Λαϊκού Τραγουδιστή ο Γιάννης Χαρίσης, του Ψάλτη (βαρύτονου) ο Δημήτριος Χωνός και του Αναγνώστη ο Γιώργος Βατουσιάδης.
 
 
Μαζί με το «Άξιον εστί» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ η αντιπολεμική καντάτα του Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», σε κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η νέα ενορχήστρωση είναι της Μαρίας Καραγιάννη και τα τραγούδια ερμηνεύει η Ρώνια Τοπαλίδου.
 
Ευθύμιος Μαυρίδης, Διεύθυνση
Χορωδία Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης»
Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης»
Ομάδα σύγχρονου χορού Έφης Μαυρίδου (υπεύθυνη Έφη Μαυρίδου)
Μουσική προετοιμασία νεανικού τμήματος της ορχήστρας Διονύσιος Κουτουζίδης
 
Δευτέρα 23 Ιουλίου, ώρα 21:30,αρχαίο θέατρο Δίου
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ
Άνεργοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν

 

Διάρκεια παράστασης 1.30’

Ευθύμιος Μαυρίδης

Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό ωδείο Κατερίνης. Το 1985 με υποτροφία συνεχίζει τις σπουδές του στις Η.Π.Α. στο κολέγιο Messiah, όπου αποφοιτά το 1989 με το Bachelor of Arts in Music, και συνεχίζει τις σπουδές του στην Βιέννη. Τo 1990 επιστρέφει στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους.
Είναι καθηγητής πιάνου, μονωδίας, ανωτέρων θεωρητικών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Α.Μ.Σ.Α. «Σοφία Κακούρη». Διευθύνει τα χορωδιακά σχήματα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και την Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης». Από το 2011 του έχει ανατεθεί η καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εστίας Πιερίδων Μουσών «Εαρινές Ημέρες Μουσών». Το 2014-2016 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα εκτός από τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει και αρκετές χώρες του εξωτερικού ( Η.Π.Α., Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σερβία, Ιταλία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Γερμανία, Κύπρο).
Σημαντική είναι και η κοινωνική του δράση με συναυλίες και αφιερώματα για τα ναρκωτικά στους εφήβους, δωρεά οργάνων, καρκινοπαθείς, μέριμνα παιδιού, πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία του ψυχιατρικού νοσοκομείου, φυλακές, η μουσική τέχνη στην καθημερινότητα των δημοτικών χώρων, κοινωνικά παντοπωλεία κ.α.

Μαρία Καραγιάννη
Γεννήθηκε στη Λάρισα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης της και συνέχισε τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησε δίπλωμα Βιολιού από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τα πτυχία της αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και σύνθεσης. Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Οι δάσκαλοί της Ντάνη Δοσίου, Άλκης Μπαλτάς, Χρήστος Σαμαράς, και Κώστας Τσούγκρας επηρέασαν τη μουσική της προσωπικότητα, ενώ η συνάντηση με τον Γιώργο Χατζηνίκο σε μικρή ηλικία και αργότερα με τον Γιάννη Μάντακα καθόρισαν τις μετέπειτα επιλογές της. Τα σεμινάρια με μουσικούς διεθνούς εμβέλειας και η συμμετοχή της σε ορχήστρες νέων του εξωτερικού τη βοήθησαν να δημιουργήσει μία πέρα από τα συνηθισμένα άποψη για την μουσική εκπαίδευση και την ουσιαστική παροχή μουσικής παιδείας προς τους μαθητές της. Τα τελευταία είκοσι χρόνια διδάσκει συστηματικά βιολί και ανώτερα θεωρητικά. Θεμελιώδη πυλώνα της εκπαίδευσης αυτής θεωρεί το μάθημα της ορχήστρας και της μουσικής δωματίου. Με τις μαθητικές ορχήστρες στις οποίες κατά διαστήματα είναι υπεύθυνη έχει ανεβάσει ελληνική μουσική σε πρώτη εκτέλεση και πολλές πρωτότυπες ενορχηστρώσεις γνωστών και άγνωστων έργων οι οποίες εξυπηρετούν κάθε φορά τις ανάγκες των μαθητικών συνόλων.

Ορχήστρα Musicart – Νέου Ωδείου Κοζάνης
Η ορχήστρα για τη Musicart – Νέο Ωδείο Κοζάνης αποτελεί βασικό συστατικό της μουσικής εκπαίδευσης. Η ξεχωριστή εκπαιδευτική φιλοσοφία που διέπει τη διδασκαλία και την οργάνωση σπουδών του ωδείου, αντιμετωπίζει της εκμάθησης της μουσικής με τρόπο βιωματικό και ανάγει την ομαδικότητα και τη συνεργασία σε κεντρικούς άξονες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτή η αρχή οδηγεί στην μέγιστη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού ρόλου της ορχήστρας. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι η διοργάνωση πολλών και διαφορετικών εμφανίσεων ανά εκπαιδευτικό έτος. Η επιμονή και προσήλωση στο στόχο αυτό, έχει φέρει απτά αποτελέσματα καθώς το μέγεθος της ορχήστρας χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ενώ το ρεπερτόριο που καλείται να ερμηνεύσει γίνεται όλο και πιο απαιτητικό. Η σύσταση της ορχήστρας διαφοροποιείται κάθε φορά ανάλογα με τα έργα και τις συμμετοχές των μαθητών. Κάθε χρόνο ασχολείται συστηματικά με ένα θέμα (Μουσική και χορός, η μουσική στις τέχνες, συνομιλία της παράδοσης με την κλασική δημιουργία, Ελληνική Μουσική κ.λ.π) και στη συνέχεια παρουσιάζει ολοκληρωμένους κύκλους πρωτότυπων συναυλιών. Στο πρόσφατο παρελθόν, η ορχήστρα ή κλιμάκιό της, έχει κάνει συναυλίες στην Κοζάνη και στις γύρω περιοχές, στη Θεσσαλονίκη (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο), στην Κατερίνη και στην Αθήνα (Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής).
Γιάννης Χαρίσης
Ο Γιάννης Χαρίσης έχει ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα στη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Στα 14 ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σαξοφώνου και θεωρία μουσικής. Έχει τραγουδήσει με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής και σε πολλές συναυλίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών αλλά γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε από την μουσική ακαδημία “DREAM SHOW” όπου κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό.
Το 2007 συνεργάστηκε με τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα στο μιούζικαλ “ΟΝΕΙΡΑ”
Το 2008 συνεργάζεται με τον γνωστό μουσικό παραγωγό Γιώργο Πολυχρονίου και ηχογραφεί το πρώτο του cd single με τίτλο “ΣΕ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ” σε μουσική του Θάνου Γεωργουλά
Το 2011 συνεργάζεται με την δισκογραφική εταιρία “INSIΤE MUSIC” του Κώστα Μπουρμά με την οποία κυκλοφορεί μια διασκευή του τραγουδιού “Ε ΡΕ ΚΑΙ ΝΑ’ΧΑΜΕ” του μεγάλου μας ερμηνευτή Φίλιππου Νικολάου.
Το 2017 συμμετέχει στο άλμπουμ “ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ” του Μίμη Πλέσσα σε 8 από τα 14 καινούρια τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη.

ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
«ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ»

Η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών ιδρύθηκε το 1959. Έχει κερδίσει συνολικά έξι βραβεία στην Ελλάδα και δύο σε διεθνείς διαγωνισμούς χορωδιών. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ουγγαρία, Αγγλία, Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Τουρκία).

Έχει παρουσιάσει αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ποιητές (Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λεοντή, Κουγιουμτζή, Τσιτσάνη, Γκάτσο, Ρίτσο, Ελύτη). Σημαντικό είναι επίσης και το έργο της χορωδίας στον κλασικό χώρο με παρουσιάσεις έργων συνθετών όπως οι Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπαχ, Χέντελ, Σαρπεντιέ, Ράτερ.

Έχει παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους (Γκεντέχτνις κίρχε του Βερολίνου, Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, Βουλευτικό στο Ναύπλιο) και έχει συμβάλει στην ανάδειξη άλλων όπως το Βυζαντινό κάστρο της Πύδνας, το Κουρσούμ τζαμί των Τρικάλων. Παράλληλα ξεκίνησε τον θεσμό των εορταστικών συναυλιών στην Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης με αποκορύφωμα το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ τον περασμένο Μάρτιο.

Σημαντική είναι και η κοινωνική δράση της χορωδίας με συναυλίες και αφιερώματα για τα ναρκωτικά στους εφήβους, δωρεά οργάνων, καρκινοπαθείς, μέριμνα παιδιού, πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία του ψυχιατρικού νοσοκομείου, φυλακές, κοινωνικά παντοπωλεία.

Στα άμεσα σχέδια της χορωδίας είναι το «Άξιον εστί» του Μ. Θεοδωράκη. Την χορωδία διευθύνει ο Ευθύμιος Μαυρίδης. Στο πιάνο η Κατερίνα Ελενίδου.

Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου “Ιωάννης Σακελλαρίδης”

Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου με τον διακριτικό τίτλο “Ιωάννης Σακελλαρίδης”, προς τιμήν του μεγάλου Λιτοχωρίτη μουσουργού, υμνωδού και καθηγητού βυζαντινής μουσικής, ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί την φυσική συνέχεια, όλων των χορωδιών της κωμοπόλεώς μας, ακόμη και των προπολεμικών.
Σκοπός της είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Χορωδία από το 1999 επιδεικνύει και το κοινωνικό της πρόσωπο με τη λειτουργία Τράπεζας Αίματος και Τμήματος Δωρεάς Οργάνων Σώματος.
Αποτελείται από τα τμήματα, μικτό τετράφωνο και παιδικό.
Το μικτό τετράφωνο τμήμα αριθμεί εβδομήντα (70) μέλη και έχει συμμετάσχει σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Κύπρο, Σουηδία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία.
Κορυφαίες στιγμές της δημιουργικής της πορείας είναι η παρουσίαση πολλών μεγάλων έργων: “Ζορμπάς”, “Του Νεκρού Αδελφού”, το αφιέρωμα “Σαν παλιό Σινεμά”, “Τραγουδάμε την ποίηση”, “200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας”, “100 χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία”, “Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”.
Mαέστρος της είναι ο καθηγητής μουσικής Ευθύμιος Μαυρίδης.