ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Μήνυμα προέδρου ΟΡ.ΦΕ.Ο.

  Η 27η Μαρτίου, καθιερώθηκε από το έτος 1961 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, ως η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Δικαίως έκτοτε θεωρείται  η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας.

  Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αποτελεί τον εκφραστή των εθνικών τμημάτων των χωρών μελών καθώς και τον φορέα των επαγγελματιών του θεάτρου. Συνεργάζεται  στενά με την UNESCO.

  Το θέατρο αποτέλεσε τον στυλοβάτη των επί σαράντα εννέα χρόνια εκδηλώσεων του προγράμματος του Φεστιβάλ Ολύμπου. Φιλοξένησε διαχρονικά όλα τα κορυφαία ελληνικά και διεθνή θεατρικά σχήματα, ενώ στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου Δίου εξέφρασαν και ερμήνευσαν όλες τις μορφές της θεατρικής τέχνης, οι σημαντικότεροι Έλληνες και όχι μόνο  ηθοποιοί.

  Άλλωστε, χαρακτηριστικά στο Ελληνιστικό θέατρο της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων, η τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή αποτελεί το ξεκίνημα των παραστάσεων στο δειλό ξεκίνημα του 1972, στο πρώτο Φεστιβάλ Ολύμπου με την ονομασία «Γιορτές Μουσών στο Δίον».

  Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) χαιρετίζει όλους τους πρωταγωνιστές του αποκαλούμενου θρέμματος της Δημοκρατίας, όλους όσους συγκροτούν την κοινωνία των θεατρικών δρώμενων (θέατρο, χορός, όπερα, παντομίμα). Τους δημιουργικούς παρορμητευτές του θεάτρου του κατά πολλούς πρώτου των καλών τεχνών, ήτοι τους συγγραφείς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, χορευτές, τραγουδιστές. 

  Ολοκληρώνοντας, θα σταθώ στα λόγια του μεγάλου Κάρολου Κουν, του ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης: «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.»

Γρηγόρης Παπαχρήστος
πρόεδρος ΟΡ.ΦΕ.Ο.