fbpx

Ιούλιος, 2019

03Ιουλ21:3023:30‘’ΚΑΛΩΣ ΑΝΤΑΜΩΘΗΚΑΜΕ’’ - Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

20 χρόνια Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

‘’ΚΑΛΩΣ ΑΝΤΑΜΩΘΗΚΑΜΕ’’

Ένας  χρόνος μετά  ( Δημήτρης Κυριακού )

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Συμμετέχουν

  • Παραδοσιακή ορχήστρα αποφοίτων του Μουσικού σχολείου
  • Παραδοσιακή χορωδία του Μουσικού σχολείου
  • Καλεσμένος καλλιτέχνης Λάκης Χαλκιάς

Δύο  λόγια για το σκεπτικό της εκδήλωσης. Ένα χρόνο μετά τον Δημήτρη Κυριακού και το μουσικό σχολείο παρουσιάζετε για πρώτη φορά στο κοινό του φεστιβάλ Ολύμπου. Στο παραδοσιακό σχήμα συμμετέχουν οι απόφοιτοι του σχολείου οι οποίοι αποφοίτησαν από διάφορα τριτοβάθμια ιδρύματα και σήμερα εργάζονται ως καθηγητές.

????????????????????????????????????

Στο χορό θα συμμετέχουν οι μαθητές του σχολείου από όλες τις βαθμίδες.

Το ρεπερτόριο θα είναι από όλες τις περιοχές που κατοικούν την πόλη μας όπως το ποντιακό στοιχείο, θρακικό, κρητικό βλάχικο  κλπ.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο αναγνωρισμένης φήμης καλλιτέχνης Λάκης Χαλκιάς.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Στην σκάλα που ανεβαίνεις» 7σημος (χορωδία)
«Μια γαλάζια περιστέρα» 4σημος (χορωδία)
«Πατρούνινο» α ήχος 11σημος (οργανικό)
«Πολυξένη» αργός 7σημος
«Μαντηλούδι» 7σημος

ΠΙΕΡΙΑ
«Λαφίνα» 7σημος (χορωδία)
ΘΡΑΚΗ
«Σαρανταεκκλησιώτισσα» 2σημος  (χορωδία)
«Με γέλασαν τα πουλιά» 9σημος (χορωδία)
«Καρσιλαμάς Δοιτσίδη» 9σημος (οργανικό)
«Απόψι ειν σιείσματα» 6σημος
«Γκεμετζής» 4σημος

ΜΙΚΡΑΣΙΑ
«Σε καινούρια βάρκα μπήκα» 4σημος (χορωδία)
«Κυρ Κωστάκη» 2σημος (χορωδία)
«Ζεϊμπέκικος» Αϊδινίου» 9σημος (οργανικό)
«Ολμάζ πιπίνι μου» 9σημος

ΗΠΕΙΡΟΣ
«Στης πικροδάφνης τον ανθό» 4σημος (χορωδία)
«Ξενιτεμένο μου πουλί»
«Σα μαντζουράνα φαίνεσαι»
«Παλιό ζαγορίσιο» (οργανικό)

ΚΡΗΤΗ
«Τούτο το μήνα» 4σημος (χορωδία)

ΠΟΝΤΟΣ
«Αητέντς επαραπέτανεν»  9σημος (χορωδία)
«Μαυροθάλασσας ψύα» 4σημος (χορωδία)
«Ομάλ Κερασούντος» 9σημος
«Καμμένον καρδία» 5σημος
«Ατσαπάτ γιατί» 9σημος

 

Γενική είσοδος 5 €

 

WEDNESDAY JULY 3RD
DION – Ancient theatre
Concert20 years Music School of Katerini
TRADITIONAL MUSIC GROUP
With the participation of
The Traditional orchestra by the graduates of the Music School, the Music School’s traditional choir, Guest artist Lakis Chalkias
General admission 5 €

Αρχαίο Θέατρο ΔίουΑρχαίο Θέατρο ΔίουΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ Στα νότια της πόλης του Δίου, έξω από τα όριά της και δυτικά του ιερού της Δήμητρας βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Η κατασκευή του τοποθετείται στην ελληνιστική εποχή, πιθανότατα στα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Ε´ (221-179 π.Χ.). Το θέατρο είναι κτισμένο στην πλαγιά χαμηλού φυσικού λόφου και έχει προσανατολισμό βορειανατολικό, τον πιο ενδεδειγμένο για τον καλό αερισμό του χώρου, όπως επεσήμανε αργότερα ο Βιτρούβιος. Ο αρχιτέκτων του μνημείου, εκμεταλλευόμενος τη μορφολογία του εδάφους, διαμόρφωσε κατάλληλα τον χώρο με μερική αποχωμάτωση και τεχνητή επίχωση, με αποτέλεσμα το έργο του να είναι επίτευγμα προσωπικής επέμβασης και από τις επιτυχέστερες στο είδος της. Η ορχήστρα, με διάμετρο περίπου 26 μ., ορίζεται από ακάλυπτο πέτρινο αποχετευτικό αγωγό και είχε δάπεδο από πατημένο χώμα. Στον άξονα του θεάτρου και μέσα στην ορχήστρα ένας υπόγειος διάδρομος με δύο θαλάμους, ένα σε κάθε άκρο, ταυτίζεται ασφαλώς με την «χαρώνεια κλίμακα» των αρχαίων, το σημείο, δηλαδή, από όπου εμφανίζονταν οι ηθοποιοί που υποδύονταν πρόσωπα του Κάτω Κόσμου. Το κοίλο, χωρίς αναλημματικό τοίχο στα άκρα του, διαμορφωμένο σε χαλικόστρωτα πρανή που σβήνουν ομαλά στις παρόδους, διέθετε εδώλια από πήλινες πλίνθους, μια ιδιαιτερότητα που δεν συναντάται σε κανένα άλλο αρχαίο θέατρο. Να σημειωθεί, ότι ο βασιλιάς Αρχέλαος κάλεσε τον Ευριπίδη, ο οποίος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Μακεδονία, όπου έγγραψε το δράμα ΑΡΧΕΛΑΟΣ, καθώς και τις ΒΑΚΧΕΣ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτές οι παραστάσεις ανέβηκαν στο θέατρο Δίου. Ανασκαφικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το θέατρο μάλλον εγκαταλείφθηκε μετά το 168 π.Χ., λειτούργησε υποτυπωδώς μέχρι τα πρώιμα αυτοκρατορικά χρόνια και μάλλον αχρηστεύθηκε πλήρως με την ανέγερση ρωμαϊκών θεάτρων στο χώρο. Τα τελευταία χρόνια στο αρχαίο θέατρο τοποθετήθηκαν ξύλινες κερκίδες, χωρητικότητας 4.000 περίπου θεατών και πραγματοποιούνται σε αυτό κάθε καλοκαίρι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου. Πληροφορίες για τον χώρο Διαθέτονται ικανοποιητικός αριθμός θέσεων στάθμευσης δωρεάν Τουαλέτες στην είσοδο του χώρου και στο αναψυκτήριο του αρχαιολογικού πάρκου. Οι θέσεις των θεατών βρίσκονται στο τέλος ανηφορικού μονοπατιού 30 μέτρων. Επιβεβλημένη είναι η χρήση αντικουνουπικής προστασίας.

X