fbpx

Ιούλιος, 2019

This is a repeating event

20Ιουλ21:0023:15Μήδεια - Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ

ΜΗΔΕΙΑ ΠΗΓΑΣΟΣ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ

Μήδεια – Ένα όνομα που κανείς δεν δίνει στο παιδί του

Αιώνες τώρα συνεχίζει να ακούγεται σαν αποτρεπτικό παράδειγμα, ή για να περιγράψει κάτι ανοίκειο, παράλογο, ανήκουστο, τρομακτικό. Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος ΜΗΔΕΙΑ, όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του τρόμου που κουβαλά.

Τι οδήγησε όμως τη Μήδεια στο φρικτότερο όλων των εγκλημάτων; Το πάθος; Η ζήλεια; Η εκδίκηση; Ο έρωτας; Η καταγωγή της; Η θρησκεία της; Η τρέλα της; Η εγκατάλειψη; Το αδιέξοδο; Η μοναξιά; Και τι μπορεί να σημαίνει για τον σημερινό άνθρωπο ο μύθος της Μήδειας, το όνομα Μήδεια; Τι αντιστοιχίες και σημεία επαφής υπάρχουν με την «λογική» και το υποσυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου ώστε να καθιστούν τον μύθο και σήμερα κοινωνικά λειτουργικό;

ΜΗΔΕΙΑ ΠΗΓΑΣΟΣ

Αυτά τα ερωτήματα θέτει η παράσταση μας. Στηριγμένη στα κείμενα των Ευριπίδη, Ανούιγ, Μύλλερ που προσεγγίζουν το θέμα μας φωτίζοντάς το μέσα από την οπτική των τριών διαφορετικών εποχών τους, αλλά και τη διαφορετικότητα των αισθητικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων του καθενός.

Το όμορφα απόκοσμο τοπίο των Λειβήθρων, η αίσθηση της άκρης του κόσμου, το μετέωρο του βουνού και του έναστρου ουρανού επιδρούν καταλυτικά στο μετέωρο βήμα της Μήδειας ανάμεσα στην Αγάπη και στο Μίσος, τη συγχώρεση και την εκδίκηση, τη ζωή και τον θάνατο.

Χάρης Αμανατίδης

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Σκηνοθεσία:Χάρης Αμανατίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Ελισάβετ Χαΐλατζίδου
 Μουσική : Νατάσα Ιωαννίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου
Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης
Χειρισμός φώτων & ήχου: Κώστας Παπαδόπουλος
Μακιγιάζ: Όλγα Παπανάκου
 

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ :
Δανάη Αμανατίδου
Αγαθή Τζάρτζα
Σοφία Αγαθαγγελίδου
Χάρης Αμανατίδης
Διονύσης Ζαρώτης
Νατάσα Ιωαννίδου
Όλγα Παπανάκου
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 8 € Εκπτωτικό: 5 € : (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων) Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν.

 

 

MEDEA – PIGASOS theatre
Directed by Charis Amanatidis

TICKET PRICES: Regular: 8 € Reduced: 5 € : (students, unemployed, disabled visitors, multi-child families) Free for children under the age of 12.

Αρχαία ΛείβηθραΑρχαία ΛείβηθραΤα αρχαία Λείβηθρα, γνωστά στην αρχαία παράδοση κυρίως από τον Ορφικό μύθο, βρίσκονται στους πρόποδες του Άνω Ολύμπου, στα ομώνυμα σημερινά Κανάλια και εκεί όπου συγκλίνουν με αλλεπάλληλες πτυχές ο Άνω και ο Κάτω Όλυμπος. Η ακρόπολη των Λειβήθρων περιβάλλεται από τρεις χείμαρρους που σχηματίζουν την κοινή κοίτη της Ζηλιάνας, αρχαία Συς. Η ριψοκίνδυνη επιλογή της θέσης φαίνεται πως είναι η αιτία της καταστροφής της ακρόπολης, είναι ωστόσο και η αιτία της μοναδικής ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος. Ενός περιβάλλοντος που θα μπορούσε να έχει θρέψει τους μύθους για τα πανάρχαια ξωτικά και τον Ορφέα. Τα αρχαία Λείβηθρα καταστράφηκαν από σεισμό και εγκαταλείφθηκαν διότι ακολούθησαν πλημμύρες των χειμάρρων του Ολύμπου που υπέσκαψαν την ακρόπολη, μεγάλο μέρος της οποίας κατέρρευσε μέσα στις κοίτες. Αρχαιότερες ενδείξεις ζωής στην ακρόπολη των Λειβήθρων είναι του 8ου αιώνα π.Χ., αλλά τα γύρω νεκροταφεία ανάγονται τουλάχιστον ως τη Μυκηναϊκή εποχή. Το Φεστιβάλ Ολύμπου τα τελευταία χρόνια στον πανέμορφο αυτό χώρο καθιέρωσε εκδηλώσεις με το φυσικό φως της ημέρας.

X