fbpx

Ιούλιος, 2020

This is a repeating event

18Ιουλ21:3023:00Θέατρο Πήγασος - Το πρόσωπο της Μέδουσας

Το πρόσωπο της Μέδουσας

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η νόηση και η λογική ήταν τα σπουδαιότερα θεϊκά δώρα του Προμηθέα στον Άνθρωπο.

Η ιστορία της ανθρωπότητας, ωστόσο, δε φαίνεται να είναι παρά  μια παράλογη μακρά λιτανεία θυμάτων ανελέητης  βίας, λεηλασιών και μαζικών εξοντώσεων πληθυσμών -από το δουλεμπόριο μέχρι τα κρεματόρια, από τις έξυπνες βόμβες μέχρι τις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών της πείνας και των κλιματικών αλλαγών.

Και το Κτήνος συνεχίζει να βρίσκεται σε οργασμό και να γεννοβολά ασταμάτητα νέες φρικαλεότητες.  Όπως η Μέδουσα, δεν εξευμενίζεται με τελετές και προσφορές. Τρέφεται από το φόβο που σκορπά, ηδονίζεται από τα παραλυμένα σώματα των θυμάτων του.

Αυτή η ιστορία είναι η παράστασή μας. Η ιστορία όσων αντίκρισαν και αντικρίζουν το πρόσωπο της Μέδουσας. Η ιστορία παλιών και νέων θυμάτων του Κτήνους, που,  εξόριστοι από τη μνήμη της ανθρωπότητας, απογοητευμένοι από τη συνεχή επανάληψη της φρίκης, ζητούν να περάσουν οριστικά Απέναντι, στη Λήθη.

Κι όμως, «θα ‘ρθει μια μέρα» πιστεύει ο Προμηθέας,  θα ‘ρθει μια μέρα που ο Άνθρωπος θα νικήσει το Κτήνος. Θα ‘ρθει μια μέρα που όσοι λογαριάζονται για ΑΦΕΝΤΕΣ και ΘΕΟΙ αυτού του κόσμου θα γκρεμιστούν από το θρόνο τους…

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Χάρης Αμανατίδης

Συμμετοχή: Αντώνης Κάλφας, Διονύσης Ζαρώτης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χάρης Αμανατίδης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βέτα Χαϊλατζίδου

ΜΟΥΣΙΚΗ: Νατάσσα Ιωαννίδου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κώστας Παπουτσίδης

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Όλγα Παπανάκου

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ-ΗΧΟΥ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Κώστας Παπουτσίδης (Προμηθέας)

Διονύσης Ζαρώτης (Ήφαιστος, Φιγούρα Δούλου)

Σπύρος Αναγνώστου (Κράτος, Φιγούρα Δούλου)

Αντώνης Καρράς (Βία, Φιγούρα Δούλου)

Δανάη Αμανατίδου (Τρελή)

Σοφία Αγαθαγγελίδου (Φιγούρα Άουσβιτς)

Κατερίνα Παρλίτση (Φιγούρα Άουσβιτς)

Αγαθή Τζάρτζα (Φιγούρα Πρόσφυγα)

Άννα Γκούντα (Φιγούρα Σημερινού Ανθρώπου)

Νατάσσα Ιωαννίδου (Φιγούρα Σημερινού Ανθρώπου)

Κατά την είσοδο και την έξοδο των θεατών στους χώρους των εκδηλώσεων απαιτείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας. Παρακαλούμε τηρείτε τις αποστάσεις.

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 8 ευρώ, Εκπτωτικό 5 ευρώ

Αρχαία ΛείβηθραΑρχαία ΛείβηθραΤα αρχαία Λείβηθρα, γνωστά στην αρχαία παράδοση κυρίως από τον Ορφικό μύθο, βρίσκονται στους πρόποδες του Άνω Ολύμπου, στα ομώνυμα σημερινά Κανάλια και εκεί όπου συγκλίνουν με αλλεπάλληλες πτυχές ο Άνω και ο Κάτω Όλυμπος. Η ακρόπολη των Λειβήθρων περιβάλλεται από τρεις χείμαρρους που σχηματίζουν την κοινή κοίτη της Ζηλιάνας, αρχαία Συς. Η ριψοκίνδυνη επιλογή της θέσης φαίνεται πως είναι η αιτία της καταστροφής της ακρόπολης, είναι ωστόσο και η αιτία της μοναδικής ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος. Ενός περιβάλλοντος που θα μπορούσε να έχει θρέψει τους μύθους για τα πανάρχαια ξωτικά και τον Ορφέα. Τα αρχαία Λείβηθρα καταστράφηκαν από σεισμό και εγκαταλείφθηκαν διότι ακολούθησαν πλημμύρες των χειμάρρων του Ολύμπου που υπέσκαψαν την ακρόπολη, μεγάλο μέρος της οποίας κατέρρευσε μέσα στις κοίτες. Αρχαιότερες ενδείξεις ζωής στην ακρόπολη των Λειβήθρων είναι του 8ου αιώνα π.Χ., αλλά τα γύρω νεκροταφεία ανάγονται τουλάχιστον ως τη Μυκηναϊκή εποχή. Το Φεστιβάλ Ολύμπου τα τελευταία χρόνια στον πανέμορφο αυτό χώρο καθιέρωσε εκδηλώσεις με το φυσικό φως της ημέρας.

X