fbpx

Ιούλιος, 2019

10Ιουλ21:3023:00« ΤηΤρίχας το γεφύρ’» - Ένωση Ποντίων Πιερίας

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ένωση Ποντίων Πιερίας –  100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

Θεατρική παράσταση: « ΤηΤρίχας το γεφύρ»

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 Εκεί μακρά’ς σον Πόντον, τεεε χρόνια περασμένα, παμπάλαια καιρούς, σ΄ένα χωριό αποφασίζεται να χτιστεί ένα γεφύρι, γιατί το ποτάμι του ήταν εμπόδιο, αλλά και μια παγίδα θανάτου. Ο Ηγούμενος του γειτονικού μοναστηριού αναθέτει στον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο το χτίσιμό του.

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν. Την ημέρα χτίζεται το γεφύρι, το βράδυ γκρεμίζεται. Καμία λογική δεν μπορεί να εξηγήσει το γεγονός και όλοι αρχίζουν να πιστεύουν πως το ποτάμι έχει δαιμόνια. Ο πρωτομάστορας Κωνσταντίνος “οδηγείται” να θυσιάσει τη γυναίκα του.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η παράδοση αφήνει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία όταν έρχεται σε επαφή με σύγχρονα ρεύματα, όταν μπολιάζει και μπολιάζεται σε μια αμφίδρομη σχέση με την προβληματική της εκάστοτε εποχής, όταν φωτίζει και φωτίζεται από τις ιδέες, την αισθητική, τις κοινωνικές και παραγωγικές σχέσεις, απ’ όλο αυτό το πλέγμα που ορίζουμε ως «πολιτισμό» και «κουλτούρα» ενός τόπου, μια συγκεκριμένη χρονικά εποχή.

Αν φοβάται την επαφή και οι φορείς της (άτομα, συλλογικότητες) επιμένουν στον περίκλειστο κόσμο τους, τότε με μαθηματική ακρίβεια επέρχεται η απονέκρωση της συγκεκριμένης «παράδοσης».

Σπάει η συνέχεια, κάθε ζωντανό στοιχείο της «μουμιοποιείται», χωρίς την δυνατότητα επηρεασμού της σύγχρονης ζωής και των εκφάνσεων της. Φανερώνει δε αυτή η φοβικότητα των ατόμων και των συλλογικοτήτων μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην ίδια την παράδοση που υπερασπίζονται.

Με αυτές τις σκέψεις, με αυτήν την προβληματική, επιλέξαμε να παραστήσουμε το ποίημα «Τη Τρίχας το γεφύρ’». Ένα ποίημα που η δημιουργία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, που τραγουδιέται ακόμη, φέρνοντας ως τις μέρες μας την ηχώ μιας άλλης εποχής.

Η μεταφορά του ποιήματος σε θεατρικό κείμενο από τον Θεόδωρο Γρ. Κανονίδη, που έγινε το 1927 στο Σοχούμ της Ρωσίας, φωτίζει το ποίημα με τα φώτα εκείνης της εποχής, το μπολιάζει με τις νέες θεατρικές φόρμες αλλά και με τις ανακαλύψεις της επιστήμης και το κυριότερο, με τη μεγάλη απόπειρα χειραφέτησης του ανθρώπου.

Η παράστασή μας φέρνει το κείμενο του Θεόδωρου Κανονίδη στη σημερινή αισθητική του θεάτρου και στην αισθητική που ορίζει το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, πιστεύοντας ότι το ποίημα, το αρχαίο θέατρο και η μεταφορά του 1927 συνδέονται διαλεκτικά.

Σας ευχόμαστε καλή θέαση.

Χάρης Αμανατίδης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
 
Σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Βέτα Χαϊλατζίδου
Μουσική: Νατάσα Ιωαννίδου
Κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης Συμεωνίδης
Μακιγιάζ: Όλγα Παπανάκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου
 
 
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Κωνσταντίνος: Τσορμπατζίδης Λάζαρος
Χουλιάρενα: Παναγιωτίδου Πόπη
Κάλη: Σιδηροπούλου Άννα
Θυμία: Ευμορφίδου Κυριακή
Ηγούμενος: Μαρμαρίδης Χρήστος
Λαχανάς: Συμεωνίδης Δημήτρης
Ηλίας: Σταυριανίδης Κώστας
Παρθένα: Αλεξανδρίδου Ζήνα
Θεοφίλη: Κοκκινοπλίτη  Βάσω
Δημήτρης: Φιρινίδης Γιώργος
Τσόφα: Χατζηδημητρίου Σοφία
Αφηγήτρια: Αραβίδου Μαίρη

Γενική είσοδος: 7€  (παιδιά από 12 ετών και κάτω είσοδος δωρεάν)
Διάρκεια παράστασης: 90΄

Facebook: Ένωση Ποντίων Πιερίας https://www.facebook.com/enosipontionpierias/
Instagram: enosipontion_pierias

 

Association of Pontian Pierias – 100th Anniversary of the Pontian Genocide

Performance: “Ti Trihas to Gefyrin” (The Bridge of Triha)

Directed by Charis Amanatidis

General admission: 7€

X